Siirry pääsisältöön

Helpot maksaruohot tyytyvät vähään ja tuovat väriä kuiviin kohtiin puutarhassa





Kukkapenkkiini syntyi kivien väliin kalju kohta kun päätin poistaa vuorenkilven, joka hallitsi liikaa isolla lehdistöllään kukkapenkkiä. 

Istutussuunnitelmaa ei ollut ja jäin odottamaan inspiraatiota siitä mitä paikalle istuttaisin. Retki puutarhamyymälään ja siitä se idea lähti. Myyjätär täytti juuri perennaosastolla hyllyä ja kiinnitin huomiota kivoihin väreihin. Lilan, limen, vihreän, oranssin ja keltaisen värejä, ihana skaala kaikkea! Keräsin kivan kombon maksaruohoja mukaani. 

Google kertoi kasvista; helppohoitoinen, aurinko/puolivarjo, mehevän lehdistön ansiosta kestää kuivuutta, viihtyy ohuessakin mullassa ja leviää mattomaisesti. 

Kassajonossa sain ihastelevia kommentteja ja kieltämättä olin erittäin tyytyväinen ostoksiin. Maksaruohojen viehättävyys piilee vaihtelevan värisissä lehdistöissä ja kukissa, moni näistä on ainavihanta. Tämä kasvi houkuttelee myös perhosia luokseen.





Komeamaksaruoho






Kamzatkanmaksaruoho








Kalliomaksaruoho







Tälle maksaruoholle pitäisi löytyä nimi, tunnistatteko?






Lusikkamaksaruoho






Kivien välissä on vähän multatilaa, maksaruoho sopii mainiosti paikkaan.


Istutus tehty. Puutarhassa joutuu
lopullista loistoa odottamaan
vuodesta kahteen.







Entuudestaan pihassani on vanhoja maksaruohoja ja varsinkin komeamaksaruoho on selvästikin hyönteisten suosiossa. 

Keltamaksaruoho on levinnyt upeiksi mättäiksi aallonmurtajalle. Se on erittäin paahteinen paikka eikä ulotu kastelun piiriin, silti kasvi on viihtynyt paikalla vuosikymmeniä. Mikä parasta, ilman hoitotoimia. 
Onpa se sitkeä kirkkaankeltainen vyöhyke rannassa!

Syysmaksaruoho




Keltamaksaruoho




Kuivana kautena kasvi saa kastelua
ainoastaan järven tyrskyistä. 


 !

Loma on loppunut, mutta arkivapaalla tuli lähdettyä mökille. 
Aurinko paistoi ja varjot olivat pidentyneet. Kesähelle on väistynyt. 
Miten voi joskus olla kaikki kohdillaan, ei kylmä, ei kuuma, ei tuule, ei sada, ei hyttysiä! 
Haikara juhlisti vapaapäivää ohilennolla, olipas hellyttävää. Mitäs tuo haikaran lento tarkoittikaan, hih!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unelmatyö ja vinkit kuinka se löytyi

ASIOILLA ON TAPANA JÄRJESTYÄ  Niin kulunut fraasi, mutta omalla kohdallani toteutunut elämäni käännekohdissa. Tärkein ominaisuuteni "tehdä asiat niin hyvin kuin osaan", on auttanut mm. työnhakutilanteissa.  Juuri nyt sometilieni pitkäjänteinen ylläpitäminen on tuonut mahdollisuuden harjoitella uutta työnkuvaa. Täysin yllättäin ja pyytämättä!  LÄHTÖTILANNE  Jokainen pitkän uran tehnyt tietää, että kroppa alkaa ilmoitella yksipuolisista työasennoista.  Minulle peukalot ilmoittivat, että nyt pitää keventää ammatin aiheuttamaa kuormitusta. Mutta mitä tilalle?  Siispä ryhdyin ratkomaan pulmaa. Minkälainen työnkuva voisi olla?  Mitä vahvuuksia ja osaamista jo on? Uudelleen kouluttautuminen ei ole vaihtoehto, lyhyet kurssimuotoiset koulutukset kyllä.  MITEN ETEENPÄIN  Työterveyden ja työeläkeyhtiön antamin lausunnoin ja päätöksin, sain luvan edetä työkokeilupaikan etsimisessä. Työkykyvalmentajan kanssa mietimme eri ammatteja. Vaihtoehtoja ei paljoa ollut. Alan vaihto aikuisena vaati

Keittiön uudistus

  Keittiö sai uuden ilmeen. Mutta se ei tapahtunut vähällä vaivalla vaan remontti oli monivaiheinen. Suunnittelija kävi joulukuussa mittaamassa ja hahmottelemassa uusia kalusteita tilaan.  Purkaminen aloitettiin kuukausi sitten. Vanhat kaapit kelpasivat kiertoon ja saivat uuden kodin erään näppärän nikkaroijan käsissä. Eilen kävivät sähkö- ja putkimiehet asentamassa lieden sekä tiskialtaan ja astianpesukoneen, sillä mittatilaustasot saatiin vähän ennen paikoilleen.  Ostimme keittiön Ikeasta (ei kaupallinen yt.) sillä sieltä kaikki löytyy suoraan varastosta. Tilaten muualta olisi aikataulu venynyt muutamalla viikolla.  Keittiöremontti ennen ja jälkeen,  tältä meillä näytti ja näyttää nyt: Olohuoneesta näkymä ennen... .... ja nyt.  Vanhat kaapistot purettuna.  Uudet kaapit asennettuna.  Kristallivalaisin on alunperin kirppislöytö.  Se oli jo edellisen kodin helmi.  Puiset elementit pehmentävät mustavalkoista kalustusta. Hana on meillä aina ollut krominen,  nyt oli aika vaihtaa väri.  Kei

Mieletön kirppislöytö

  Kaikki alkoi siitä, että Villeäni on haitannut järveltä vihmova tuuli. Rantasaunan terassilla on mukava istua vilvoittelemassa ja katsella auringonlaskua. Mutta tuulisella säällä oleilu jää lyhyeksi hetkeksi.  Viime syksynä satuin myöhään illalla selaamaan facekirppiksen tarjontaa ja ensimmäisellä sivulla tarjottiin isoja ruutuikkunoita. Nopeasti varaus vetämään ja sopimaan kaupoista.  Seuraavana päivänä haimme ikkunat ja totesimme, että loistava diili.  Kympillä per kappale tehtiin kaupat.  Kunto oli hyvä. Maali oli tosin rapistunut ja muutama ruutu rikki, mutta ei lahoa.  Tästä lähti saunan terassin seinäprojekti käyntiin.  Saunamme on rakennettu 50-luvulla.  Silloin sai vielä sijoittaa rakennuksen rannan tuntumaan.  Rapsuttelimme maalit ja irtoavat kitit pois kirppikseltä ostetuista pokista.  Kaksikymmentä ruutua ikkunassa. Hyvä, sillä nämä eivät peitä liiaksi näkymää järvelle.  Lasiliikkeestä hankittiin uudet ruudut, naulattiin ne pokiin, kitattiin ja maalattiin valkoisella (sini