Sadonkorjuuaika koittamassa ja kauniina kukkivia pensaita






Sadonkorjuukausi on alkanut, mutta mustikat, mansikat ja viinimarjat ovat hävinneet rastaiden suihin. Asensin mansikkalavan päälle verkon, jotta jotain jäisi omaan herkutteluun. Siellä onkin kukkia ja raakileita hyvin eli toivoa on. Tosin kuivuus vaivaa ja kasteluni riittävyydestä ei voi olla varma. Samoin ilmojen viileneminen viivästyttää kypsymistä. Vadelmasato kärsi myös kuivuudesta, marjat ovat rusinan kokoisia.




Lavakauluksessa mansikat voivat hyvin.










Raakilevaiheessa mansikka tarvitsee kuivana
kautena kastelua.





Omena- ja luumusadosta näyttää tulevan ihan kelpo. Ihana nähdä, että vanhasta mummulan pihasta parivuosikymmentä sitten siirretty luumupuu tekee vihdoin satoa. Luulin sen olevan villipuu, koska se ei ole kukkinut paikallaolonsa aikana. Naapuri karsi tontiltaan monta kuusta pois ja meille tuli valoa kiitettävästi ja siitähän luumupuu innostui tekemään hedelmiä. Hyvä esimerkki oikeiden olosuhteiden merkityksestä kasveille. Omenoita on hyvin, mutta hedelmät uhkaavat jäädä pieniksi. Puun juurille asti kasteluvesi ei välttämättä ulotu.






Vanhan mummulan luumupuu tekee satoa
saunan takana.





Perinteinen luumu odottelee väriä poskilleen.





Keltaluumu on saanut jo väriä.




Omenasato on hyvä, ellei kuivuus tiputa raakileita.
.







Pensaista kukkivat nyt hortensiat. Lajikkeita on paljon pensaista jalohortensioihin. Yksi suosikeistani on Japanin hortensia `Vanilla fraise`. Sen puhtaanvalkoiset kukat, jotka muuttuvat vähitellen roosan värisiksi ovat kuin sokerihattaroita tikun nenässä. Jalohortensiat tuovat eksoottista värimaailmaa puutarhaan. Ihastuin näihin lomamatkalla Azoreilla, jossa ne kasvavat luonnonvaraisina. Varjossa menestyy Mustilanhortensia, joka kasvaa jopa kaksimetriseksi.





`Vanilla fraise`









Japaninhortensia muuttuu roosahtavaksi vanhemmiten.




Safiirihortensia on väriltään yksi kauneimmista.
Sen kukat ovat vaaleanpuna/sinisävyiset maan
happamuudesta riippuen.









Mustilanhortensian olen istuttanut rajalle näkösuojaksi,
sillä se sietää varjoa.




Kukat ovat aukeamassa.




Syyshortensian olen hankkinut rungollisena,
sain myyjältä neuvon suojata rungon jäniksiltä.




Syyshortensia pian täydessä kukassa.








Syksyä alkaa olla ilmassa. Yöt ovat viileitä ja illalla poltettiin jo yksi pesällinen puita keittiön hellan pesässä.  Hyönteiset pörräävät vielä maksaruohoissa. Lue juttu maksaruohoista alla olevasta linkistä !
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/search/label/maksaruoho






Kommentit

  1. Kiitos Ansku, kun vierailit blogissani. Näin sain tietää tästä sinun blogistasi. Mitä ihania satokuvia täältä löytyikään. Keltaluumut ovat jo saaneet väriä, ei meillä vielä :)
    Mukavaa maanantai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Miten ihania satokuvia ja hortensiat on aivan ihania niitä minullakin on useampikin. Kasvaako Mustialanhortensian niin korkeaksi.

    VastaaPoista
  3. Luumut ovat niin herkullisia suoraan puusta poimittuna! Meilläkin ihan kelpo sato niitä tulossa, ellei linnut ehdi ensin. Hortensiat on kauniita! Istutin myös mustilanhortensian tänä kesänä ja lisääkin eri lajikkeita on suunnitteilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat harvoja syksyllä kukkivia pensaita, siksi niistä iloitsee erityisesti!

      Poista
  4. Kiva kun kävit blogissani. Tulin vastavierailulle.
    Onpa teillä herkullisen näköisiä luumuja! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit