perjantai 19. heinäkuuta 2019

Hiljaiseloa puutarhassa, avomaankurkkuja ja purppurabataattia

Puutarhassa kasvu on hidastunut. Toukokuun lopussa annetun lannoitteen vaikutus alkaa häipyä ja hyvä niin. Kasvit alkavat valmistautua vähitellen syksyyn. Nurmikkoa ei enää tarvitse joka viikko leikata. Rikkaruohoja on noussut istutusalueille koko alkukesän. Niitä on ohikulkiessa nypitty pois, eikä nekään enää jaksa nousta maasta. Istutetut taimet saavat siis kukoistaa.


BATAATINKASVATUKSEN KUULUMISET


Neitsytmatkani bataatinkasvattajana alkoi aikaisin keväällä. Ostin kaupan hevi-osastolta purppurabataatin mukulan ja aloitin idätyksen. Ituja nousi paljon, mutta niiden juurrutus oli haastavaa. Lavakaulukseen asti selvisi viisi tainta. Heinäkuun alun viileys tuntuu pysäyttäneen kasvun. Samoin on käynyt tyttäreltäni lahjaksi saamilleni melonin taimille. Päätin luoda niille kasvihuoneolosuhteet kasvutunnelin avulla. Näin lämpö ja kosteus hyödyttää kasveja parhaiten. Saa nähdä riittääkö kasvukausi tuottamaan hedelmiä.Purppurabataatin taimet eivät ole kasvaneet
toivotulla tavalla.Persiljan välissä bataatin taimi.Kasvutunneli parantaa olosuhteita.Katso bataatin kasvatukseni vaiheet:

AVOMAANKURKKU JA PINAATTI


Siemenestä itse kasvattamani avomaankurkut rehottavat ja ensimmäiset kukat ovat jo näkyvissä. Kurkkuja voi syödä tuoreena kunhan höylää kuoren pois. Aikomukseni on säilöä kurkut anopin reseptin mukaiseen suolaliemeen. Pinaatti myös kasvaa niin vauhdilla, ettei tuoreena pysty kaikkia käyttämään, joten ne päätyvät pakkaseen.
Tästä alkoi avomaankurkkujen tie huhtikuussa.


Toukokuussa oli aika koulia.Kurkuntaimet ovat vallanneet koko penkin.Kurkulla on kivat kukat.


Voi olla, ettei tästä taimesta ehdi melonia kehittyä.
Joka vuosi kun olen pienet taimet istuttanut lavakauluksiin, huomaan tehneeni saman virheen. Kasvit ovat liian tiheässä. Pienellä, kivisellä tontilla multava tila on rajallinen.
Kastelun hoiti alkuviikosta luonto. Ukkospilvet kastelivat hyvin kuivan maaston. Ainoastaan hiljan istuttamani ruusut ja lavakaulukset saavat lisähörpyn puutarhaletkusta. Nyt voi viettää luvattuja hellepäiviä joutilaana haaveillen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti