Köynnöksiä peittämään ja sulostuttamaan



Vanhalla tontillamme on uusimista kaipaavia rakennelmia sekä isoja kiviä, joita verhoamaan olen istuttanut köynnöksiä. Autotallin seinämateriaalina on jotakin vanhanajan pahvia, harmaa väriltään. Haaveena olisi paneloida seinä, mutta se saa odottaa parempia aikoja. Päätin häivyttää seinän köynnöksellä. Tallin paraatipuoli on pohjoisen puolella, joten kasvin pitää sietää varjoa. Valitsin nopeakasvuisen humalan. Kiinnitin seinään kanaverkkoa, jota pitkin kasvi voi kiivetä vapaasti. Köynnöksen alla on penkki, jossa istun helteisinä päivinä, varjossa.















Terassin aita on toinen uusimista vaativa kohde. Se on pihan aurinkoisimmalla paikalla ja pari vuotta sitten istutin terassin eteen jalokärhön. Talvella peitin sen pakkasilta ja nyt se kiittää kauniisti vaaleanpunaisin kookkain kukin. Kukinta kestää yllättävän kauan, juhannuksena aukesi ensimmäiset ja vielä muutama nuppu on odottamassa. Tämä köynnös on hurmannut kesävieraitakin.











Sähköpylvästä pitkin kiipeää jo vuosia sitten istutettu köynnöshortensia. Se on hidaskasvuinen ja kukkii vasta vähän vanhempana valkoisin tuoksuvin kukin. Tällä kasvilla on voimakkaat kiipimisjuuret ja se tarttuu alustaansa todella tiukasti. Tästä syystä sitä ei kannata kasvattaa rakennuksen seinää pitkin.

Sähköpylvästä verhoaa köynnöshortensia.








Kiven viereen istutin Oulunjoen taimistolta hankkimani köynnösruusun. Se saa kiivetä vapaasti kiven päälle. Kirkkaan punainen kukka tulee hienosti esiin harmaata vasten. Toinen, vaaleanpunainen pilariruusu on mantsuriankärhon kanssa samassa penkissä maanpeitteenä toimien.



`Henry Kelsey`-ruusu juurtumassa ja kukoistaa
vasta tulevina vuosina.








Mantsuriankärhö kuin valkoista pitsiä.





Pilariruusu `John Davis`


Haastaviin olosuhteisiin kannattaa köynnös istuttaa ruukkuun, jolloin sen kastelusta on huolehdittava enemmän kuin maahan istutettuun. Sekä monivuotiset että yksivuotiset kasvit sopivat tähän tarkoitukseen.


Ruukkuistutuksessa mukana tuoksuherne.


.


Tuoksuherne tarttuu itse seinään tai köynnöstukeen.



Laitoin Facebookissa erääseen putaharyhmään postauksen "Puutarha tekee onnelliseksi " ja se sai hetkessä 186 tykkäystä ja pelkkiä myötäileviä kommentteja. Muutkin siis saavat paljon iloa kasveistaan ja pihoistaan !


Kommentit

Suositut tekstit