Nyt viimeistään on aika pestä matot !



Nyt on ehkä viimeiset päivät saada matot nopeasti kuivaksi. Maton pesuun kannattaa ryhtyä joko aikaisin aamulla tai illemmalla. Keskipäivän aurinko paahtaa niin kuumasti, että Etelä-Euroopasta tuttu siesta on silloin paikallaan. Lounaan jälkeen lepo ja nestetankkaus antavat energiaa, sen jälkeen jos koskaan, voi löytyä virtaa puuhasteluun.

Mattojani en ihan joka kesä ole pessyt, sillä meillä on tapana sisään tullessa jättää kengät ulos rappusten pieleen. Se estää sannan ja nurmenleikkuusilpun pääsyn sisälle. Ainoastaan sateella saa hyvin harjatuilla kengillä tulla eteiseen asti.




Mattojen pesu mökillä.....nyt alkaa heristelevä etusormeni nousta! Kauan on puhuttu järviemme kunnosta ja ihmisen toiminnan vaikutuksista. Yli 500000 mökkiläisen tavat ovat merkitykselliset luonnolle. Moni muistaa lapsuudesta kuinka matot pestiin laiturilla ja huuhdottiin järvessä. Sinileväongelmat ovat lisääntyneet monissa järvissä. Mökkijärvessämme oli ongelma pahimmillaan 70-luvulla. Asioita on tehty paremmin siitä lähtien ja veden laadun paranemista on tapahtunut, hitaasti kylläkin.
Mm. Instagram-päivityksissä näkee kesäkuvia laituripyykkäyksen ihanuudesta. Tämän sukupolven toivoisi kuitenkin katkaisevan perinteen. Itse pesen mökin vieressä sijaitsevalla terassilla, mäntysuovalla ja juuriharjalla jynssäten. Rantaan on muutama kymmenen metriä suojavyöhykettä. Painepesuri on käytössä huuhtelussa. Hyvin puuvillamatot ovat pesurin painetta kestäneet vaikka mattokutomo ei sitä suosittelekaan.

Yläterassilla on hyvin tilaa ja samalla
tulee suihkuteltua terassikin puhtaaksi.


Mantynestesaippua, mikäs muu!


Perinteiset menetelmät.


Puhtaan ja likaisemman rajan
 voi jo huomata.




Taitaa kuivua yhdessä päivässä.



Eteisen matto on kuivunut
samassa paikassa jouseana kesänä.


Nykyään on pienimmissäkin kunnissa matonpesualtaat, joissa saa harjattua räsymattoihinsa kirkkaat raidat takaisin. Ergonomisesti tämä on mukavampi tapa ja varsinkin isojen mattojen käsittely on helpompaa. Tehdään tästä uusi perinne, otetaan vaikka retkieväät ja viltti mukaan ja etsitään sopiva piknikpaikka.


Lue lisää aikaisemmasta postauksesta:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/search/label/ekologinen%20ajattelu%20m%C3%B6kill%C3%A4

Kommentit

Suositut tekstit