Helsingin tuliainen sai paikan vaaleanpunaisesta ryhmästä



Edellisessä jutussa kerroin Helsingin retken tuliaisesta. Juu, se hapanjuurileipä oli todella maukas vielä seuraavana päivänäkin.Markettien höttöleivät kalpenevat leipäkorissa tämän rinnalla. Ei tarvinnut kuin voita sipaista päälle !

Mutta nyt kerron toisesta reissultamme tuodusta matkamuistosta. Rosa Èisvogel`on isokukkainen ryhmäruusu. Sen luvataan kukkivan kerrotuin vaaleanpunaisin kukin, joissa on aavistus kuparinoranssia ja liilaa. Tämä laji tuoksuu voimakkaasti. Taimistolla oli superlaaja valikoima, helpointa oli valita taimi, jossa oli kukat auenneet. Tämä, suomeksi suoraan käännettynä kuningaskalastaja-ruusu, pisti omaan värisilmääni ja pääsi mukaani.







Taimimyymälän kassalla sain pyytämättä istutusohjeet ja takuun kasvuunlähdölle. Kiva, että myyjäkin toivoo kasvatuksen onnistuvan. Ruusujen kohdalla on monta muuttujaa, jotka vaikuttavat kasvuunlähtöön ja mm. talvehtimiseen.

Tuliaisruusu löysi paikan terassin etureunan penkistä. Tämä on aurinkoisin paikka ja kasvi sopii väritykseltään Neidonruusun, hortensioiden ja jalokärhön kaveriksi. Terassia ympäröi vanha aita, joka on todo-listalla, eli häivytän sen kauniilla kasveilla piiloon, kunnes teemme uuden.
Kuopan kaivuu on aina työlästä. Olen joskus hankkinut kairan, jolla saa valmiiseen penkkiin siisitin kuopan. Siinä on mitta-asteikko, josta näkee vaivatta saavutetun syvyyden. 40 senttimetriin pääsin nopeasti, mutta sitten kilahti kiveen. Muutama musa ylös ja kuoppa on valmiina istutusvaiheeseen. Sekä ruukku että kuoppa kastellaan hyvin. Uudet mullat pohjalle ja taimi keskelle. Ruusun paksu jalostuskohta pitää asettua 15cm maanpinnan alapuolelle, jotta kaunokainen selviäisi talvipakkasista. Siltikin se on hyvä suojata kun talvi koittaa.



Kairaamalla siisti kuoppa.







Multa tiivistetään kevyesti, maa kastellaan ja päälle kuorikate. Nyt odotellaan, että ruusu juurtuu ja alkaa tehdä nuppuja. Tämä laji kukkii heinäkuulta lokakuulle. Enää tänä kesänä ei kannata lannoittaa, sillä sekin heikentää talven kestävyyttä.

Taimi näyttää vielä vaatimattomalta ja yksinäiseltä.
Eisvogel kasvaa 80-120cm korkeaksi, joten kasvutilaa
pitää olla.



Kukan auetessa näkee koko väriskaalan.


Istutetun ruusun kaveri, jalokärhö, kiipeää
terassiaitaa pitkin pöydälle asti.



Tänään istutussää oli mitä parhain, pilvinen ja heti kun sain taimen istutettua, alkoi kevyt kesäsade . Se tekee terää kaikille istutuksille !




Tällainen retkemme Helsinkiin oli. Hiirellä saat linkin osoitteen esiin.

https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/07/pitaa-menna-kauas-etta-nakee-lahelle.html
















Kommentit

  1. Aivan ihana ruusu, minullakin on niitä muutamia puutarhan puolella. Minua kiinnostaa tämä sinun kairasi. En ole koskaan kuullutkaan tällaisesta muutakuin jääkairasta. Mistä tällaisen saa ostaa? Ja sitten sinulla ei ole ollenkaan liitylukijajsi palkkia.Laitahan sellainen niin pystyn liittymään lukijaksi. Hyvää loppuviikkoa. 😀.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitäisi päästä lukijaksi, kiitos kiinnostuksestasi Nila! K-raudassa ainakin myydään Fiskarsin puutarhakairaa.

      Poista
  2. Upea tuliaisruusu! Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihania puutarhahetkiä jatkossakin Tiiu!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit