Kesämökin kulut - 5 tärkeintä ja muutama muu
Mökin omistamisen kulut kiinnostavat, jos harkitsee sen hankkimista. Käytän tässä postauksessa oman lomanviettopaikkamme kustannuksia esimerkkinä. Kuluihin vaikuttaa sijaintikunta, välimatka kodista, lämmitystapa, asuinneliöt ja käyntikerrat.
Mökkimme on lautarakenteinen ja sitä on perusparanneltu vuosien varrella. Neliöitä rakennuksessa on 50 ja tontti on n. 1000 neliötä.

Aikaisemmassa postauksessa tarkempia tietoja Liljarannasta:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/04/vapaa-ajanpaikka-nimelta-liljaranta.htmlLiljaranta


KIINTEISTÖVERO

132 euroa/vuosi

Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero. Se maksetaan kiinteistön sijaintikunnalle. Kiinteistöveroprosentin määrää kunta. Meilllä muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on 1,00%.


SÄHKÖ

180 euroa/vuosi

Lämmitämme mökkiä ilmalämpöpumpulla ympäri vuoden. Talvella sisälämpö on aina n. 15 astetta.
Sähköhellaa käytämme vähän. Puuhellalla lämmittää käyttövedet ja ruuat tehdään suurilta osin grillissä.
Jääkaappipakastin on myös ympärivuoden päällä. Pakastin on tärkeä kodinkone. Siellä on aina raaka-aineita ruoan valmistamiseen, kauppaan kun on aina lähdettävä autolla, jos ruokapula yllättää.
Sadetan puutarhaa kuivina kausina, vesipumpulla hoidetaan vesi myös saunalle.


Mökkimme sähkönkulutus v.2018

Mahdollisuus käyttää omaa puustoa sekä kulutus
vaikuttvat polttopuiden hintaan.


TIEMAKSU

30 euroa/vuosi

Yksityisteitä säätelee Suomessa laki, jonka mukaan tienpitovelvollisuus jaetaan tieosakkaiden kesken. Tiekunta vastaa yksityistien kunnossapidosta ja hallinnosta. Kiinteistön osakkaille määräytyy kulujen perusteella tiemaksu.
Oman, 500m. pitkän mökkitien aurauksen hoitaa lähitalon isäntä tarpeen mukaan. Hän veloittaa kulujen mukaan ja maksu vaihtelee talven lumitilanteen mukaan. Jos mökillä ei talvisin käydä, tätä palvelua ei tarvita.JÄTEMAKSU

62 euroa/vuosi

Yhteisen tien varrella sijaitsee aluejätepiste, johon mökkiläiset jättävät päivittäin syntyvät jätteet. Vain vakituisilla asukkailla on oma jäteastia tontillaan.  Isommat määrät, kuten varaston tyhjennyksestä syntyvät jätteet toimitetaan kierrätysasemalle. Tämän toivoisin kaikkien muistavan ! Tienvarren roskalaatikot täyttyvät äärimmilleen, jos kinnteistöjen asukkaat vievät "kevätsiivouksessa" kertyneet romut näihin. Kierrätysasemilla huolehditaan, että kaikki lajitellaan tarkasti.

Tästä näet mitä kaikkea voi jäteasemalle viedä:
http://pjhoy.fi/Yhteystiedot/Jateasemavastaanotto


VAKUUTUS

150 euroa/vuosi

Vakuutus kattaa kaikki rakennukset sekä irtaimiston. Omavastuu 130 euroa.Mökin varustetaso vaikuttaa vakuutuksen hintaan.HUUSSIKUIVIKE

20 euroa/vuosi

Kuivikkeen säännöllinen käyttö pitää käymälän ja kompostorin ilmavana ja varmistaa, että jäte kompostoituu tehokkaasti eikä haise.


GRILLIIN KAASUA

Viiden kilon teräspullo maksaa 60-90 euroa, kymmenen kilon 80-120 euroa. Kaasu maksaa n. 20 euroa kun vaihdat tyhjän uuteen.YHTEENVETO

Lasken, että edellä mainitut mökkikulumme ovat 614 euroa vuodessa.

Lisäksi tulee peruskorjaus- ja remontointikulut, puutarhan hoito (esim. lannoitteet) , terassiöljyt ym. ym.
Meillä kodin ja mökin välimatka on 25 kilometriä. Kesällä saatamme käydä mökiltä töissä ja talvisin piipahdamme lumitöissä päiväseltään, joten matkakuluja on vaikea laskea. Mutta lyhyt välimatka on suuri etu, silloin paikasta on mahdollisimman suuri käyttöhyöty.

Joten, melko kohtuullisin kuluin voi viettää vapaa-aikaa ja lomia mökillä!


Kommentit

Suositut tekstit