Mökin omistamisen kulut kiinnostavat, jos harkitsee sen hankkimista. Käytän tässä postauksessa oman lomanviettopaikkamme kustannuksia esimerkkinä. Kuluihin vaikuttaa sijaintikunta, välimatka kodista, lämmitystapa, asuinneliöt ja käyntikerrat.
Mökkimme on lautarakenteinen ja sitä on perusparanneltu vuosien varrella. Neliöitä rakennuksessa on 50 ja tontti on n. 1000 neliötä.
Aikaisemmassa postauksessa tarkempia tietoja Liljarannasta:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/04/vapaa-ajanpaikka-nimelta-liljaranta.html
Liljaranta |
KIINTEISTÖVERO
132 euroa/vuosi
Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero. Se maksetaan kiinteistön sijaintikunnalle. Kiinteistöveroprosentin määrää kunta. Meilllä muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on 1,00%.
180 euroa/vuosi
Lämmitämme mökkiä ilmalämpöpumpulla ympäri vuoden. Talvella sisälämpö on aina n. 15 astetta.
Sähköhellaa käytämme vähän. Puuhellalla lämmittää käyttövedet ja ruuat tehdään suurilta osin grillissä.
Jääkaappipakastin on myös ympärivuoden päällä. Pakastin on tärkeä kodinkone. Siellä on aina raaka-aineita ruoan valmistamiseen, kauppaan kun on aina lähdettävä autolla, jos ruokapula yllättää.
Sadetan puutarhaa kuivina kausina, vesipumpulla hoidetaan vesi myös saunalle.
Mökkimme sähkönkulutus v.2018 |
Mahdollisuus käyttää omaa puustoa sekä kulutus vaikuttvat polttopuiden hintaan. |
30 euroa/vuosi
Yksityisteitä säätelee Suomessa laki, jonka mukaan tienpitovelvollisuus jaetaan tieosakkaiden kesken. Tiekunta vastaa yksityistien kunnossapidosta ja hallinnosta. Kiinteistön osakkaille määräytyy kulujen perusteella tiemaksu.
Oman, 500m. pitkän mökkitien aurauksen hoitaa lähitalon isäntä tarpeen mukaan. Hän veloittaa kulujen mukaan ja maksu vaihtelee talven lumitilanteen mukaan. Jos mökillä ei talvisin käydä, tätä palvelua ei tarvita.
JÄTEMAKSU
62 euroa/vuosi
Yhteisen tien varrella sijaitsee aluejätepiste, johon mökkiläiset jättävät päivittäin syntyvät jätteet. Vain vakituisilla asukkailla on oma jäteastia tontillaan. Isommat määrät, kuten varaston tyhjennyksestä syntyvät jätteet toimitetaan kierrätysasemalle. Tämän toivoisin kaikkien muistavan ! Tienvarren roskalaatikot täyttyvät äärimmilleen, jos kinnteistöjen asukkaat vievät "kevätsiivouksessa" kertyneet romut näihin. Kierrätysasemilla huolehditaan, että kaikki lajitellaan tarkasti.
Tästä näet mitä kaikkea voi jäteasemalle viedä:
http://pjhoy.fi/Yhteystiedot/Jateasemavastaanotto
VAKUUTUS
150 euroa/vuosi
Vakuutus kattaa kaikki rakennukset sekä irtaimiston. Omavastuu 130 euroa.
Mökin varustetaso vaikuttaa vakuutuksen hintaan. |
HUUSSIKUIVIKE
20 euroa/vuosi
Kuivikkeen säännöllinen käyttö pitää käymälän ja kompostorin ilmavana ja varmistaa, että jäte kompostoituu tehokkaasti eikä haise.
GRILLIIN KAASUA
Viiden kilon teräspullo maksaa 60-90 euroa, kymmenen kilon 80-120 euroa. Kaasu maksaa n. 20 euroa kun vaihdat tyhjän uuteen.
YHTEENVETO
Lasken, että edellä mainitut mökkikulumme ovat 614 euroa vuodessa.
Lisäksi tulee peruskorjaus- ja remontointikulut, puutarhan hoito (esim. lannoitteet) , terassiöljyt ym. ym.
Meillä kodin ja mökin välimatka on 25 kilometriä. Kesällä saatamme käydä mökiltä töissä ja talvisin piipahdamme lumitöissä päiväseltään, joten matkakuluja on vaikea laskea. Mutta lyhyt välimatka on suuri etu, silloin paikasta on mahdollisimman suuri käyttöhyöty.
Joten, melko kohtuullisin kuluin voi viettää vapaa-aikaa ja lomia mökillä!
Kommentit
Lähetä kommentti