Liljaranta




MUUTAMA SANA PAIKASTA NIMELTÄ LILJARANTA 

Rakennukset on vaarini rakentanut apumiehinään isä ja veljet. 
Tontti hankittiin 50-luvulla ja vähitellen nousi mökkirakennus, rantasauna, vaja ja pikkuinen autotalli vaarini Donau-merkkiselle farmariautolle. Sinne ei nykyautot mahdu, joten se toimii varastona. Vajan yhteydessä on huussi ja vieressä tunkio, jonne sen tuotokset päätyvät. 

RAKENNUKSET 

Ehdoton helmi on hirsinen rantasauna. Sen on vaari suunnitellut ja hän halusi rakennusmateriaaliksi hirren. Vanhat hirret veistettiin piilukirveellä sopiviksi käsityönä. Arvostan tätä ponnistusta !

Kaikki muutkin ovat kierrätysmateriaaleja, mm. ovet ja ikkunat. Ainoastaan katto on pari vuotta sitten uusittu. Tärkeää on pitää huolta kaikkien rakennusten vesikatteiden kunnosta. Jos se vuotaa, aiheutuu rakennukselle vaurioita, jotka on työläitä ja kalliita korjata.


Hirsirakennus kestää parhaimmillaan
satoja vuosia.












Järvinäkymä rinnetontin yläpihasta.

Itse mökki on lautarakenteinen, jota on vähitellen lämpöeristetty. Ensin seinät villoitettiin, toisena vuonna välikattoon puhallettiin eriste. Viime vuonna hankittiin uudet ikkunat ja ulko-ovi. 

Mökki pidetään peruslämmöllä läpi talven ilmalämpöpumpulla. Laite on pitänyt poissa myös "mökinhajun". Kun talvella ulkoilma vaihtuu pakkasesta suojasäähän ja jos mökissä ei ole peruslämpöä, voi tulla tilanne, että sisällä on pakkasta ja ulkona plus asteita. Tällöin kosteus tiivistyy rakenteisiin aiheuttaen vähitellen hajun. 
Tämä päättely on täysin amatööripohjalta tehty. 

Ilmalämpöpumpun viilennystoiminto oli muuten erittäin korvaamaton unentuoja viimekesän superhelteillä! Lähdimme jopa kuumasta kaupunkikodista maalle turvataksemme hyvät yöunet.









Rakennus maalattiin viime kesänä omin voimin. Edellisestä kerrasta on kaksikymmentä vuotta  eli hyvin tehtynä tulee eteen harvakseltaan. Työ kahdelta amatöörimaalarilta kesti viikon. Säätila kannattaa tuolloin ennakoida. Pilvinen ja kuiva sää on ihanne.

MUKAVUUDET

Pumppu nostaa kaivosta käyttöveden keittiöön ja tiskialtaasta harmaavesi johdetaan imeytyskenttään. Nämä otetaan käyttöön kun ulkona pakkaset ovat väistyneet. Puuhella lämmittää niin sisätilat kuin tiskiveden.

Tämän enempää emme ole mukavuuksia haikailleet. Touhuilu pitää liikkeessä . Ja voittaa kyllä tv- ja internetmaailman mennen tullen.

Olemme halunneet tehdä paljon itse. Erilaisten töiden teettäminen urakoitsijalla on kallista. Ikkunat ja ovet asensi meille ammattilainen, se käy kokeneelta nopeasti . Pihassa rinteen tasoittamisessa tarvittiin kaivinkonetta, joten lähitalon isäntä tuli avuksi. Tottakai maksoimme uurastuksesta kiitollisina. 
Kannattaa luoda suhteita oman kylän ihmisiin. Tapaat aivan ihastuttavia persoonia ja apua saa kunhan pitää vastapalvelukset mielessä. Ja tietenkin yhteyttä pidetään muulloinkin kuin avuntarpeessa!


Mummu ja vaari saunanrakennusprojektin äärellä 50-luvulla


Vastavalmistunut rantasauna


Tästä vapaa-ajan paikasta postailen kuulumisia. Ei päiväkirjatyylillä vaan aina kun tapahtuu tai ihmeteltävää ilmaantuu.

Toivottavasti kiinnostuit🙏

Kommentit

  1. Samaa mieltä mökkivarustelusta, kaikkia mukavuuksia en itsekään mökille kaipaa. Hienoa myös miten mökkinne on kulkenut suvussa. Itselläni on samaa kokemusta lapsuudenperheen mökin osalta, josta tosin olemme juuri luopumassa sisarusten kesken osaomistuksista niin, että yksi meistä jatkaa sen täysomistajana. Se järjestely sopii siihen tilanteeseen nyt oikein hyvin. Mutta tämä nykyinen järvimökkimme, siinä minä ja mieheni olemme nyt se ensimmäinen sukupolvi joka sitä on rakentanut/rakennuttanut. Toivon että se mitä nyt rakennamme, pysyy lastemme kautta perheessä/suvussa pitkälle tulevaan. Tulevastahan ei koskaan tiedä, mutta on silti mukava haaveilla ja luoda mökkiperinnettä myös tulevia sukupolvia ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitte viisaan päätöksen, yhteisomistus on usein hankala yhtälö. Ja kun mökki pysyy suvussa, pääset halutessasi palauttamaan ajatuksiisi tärkeitä muistoja. Varmasti jälkipolvenne arvostavat yhteisiä hetkiä maalla !

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit