Nurmikon leikkuuta





On kevään ensimmäisen nurmikonleikkuun aika. Nurmiheinät ovat venähtäneet vaaksan mittaisiksi. Kevät on ollut erittäin kuiva. Toukokuussa sadepäiviä on ollut mututuntumalla yksi, jota odotin kuin lapsi karkkipäivää. Sade auttaa lannoitteen pääsyä juurille ja näin parantaa vaikutusta. Kasvukaudelle tarkoitettu lannoitus kannattaa antaa aikaisin keväällä heti kasvun alettua.
Liikalannoitusta pitää yrittää välttää, sillä se voi aiheuttaa polttovioitusta kasvin maan päällisille osille. Myös liian korkeat fosforiannostukset aiheuttavat huuhtoutumisriskin vesistöihin. Tämä aiheuttaa järvien rehevöitymistä.

Nurmikon leikkauksen jälkeen on helppo havaita kuinka kuivaa maasto on. Päätän laittaa sadettimen rumpsuttamaan, jotta lannoitteiden rippeet varmasti sulavat maahan ja kasvit pystyvät käyttämään kaiken hyväkseen.




Vetävä ruohonleikkuri on rinnetontilla paras työkalu.



Jotkut pitävät nurmikon leikkausta ikävänä velvollisuutena. Itselle se on kuin meditointia  ja lopputulos palkitseva silmänilo.

Kolme vuotta sitten rinnetontin keskikohta oli kivinen ryteikkö. Puskaradiota hyväksikäyttäen tutustuimme isäntään, joka omistaa pienen kaivurin ja on innokas tekemään pieniä keikkoja. Hän poikkesi pihassamme ja lupasi auttaa rinteen tasaamisessa.
Eräänä kesäpäivänä ilmestyi kaivinkone isäntineen pihaamme. Hän pyöritteli koneellaan isoja kiviä reunemmalle pengerrykseksi. Samalla rinteeseen asettui kivirykäelmä, täysin sattumanvaraiseen järjestykseen. Tämä sopi hyvin näkymään, sillä tarkasti suunnitellut muodot eivät sovi paikkaan. Luonnonmukaisuus on osa pihan teemaa. Kivien ympärille olen tehnyt istutuksia pehmentämään isojen kivien kolkkoutta.

Rinteeseen tuotiin peltomultaa täytteeksi ja se olikin hyvä pohja nurmelle. Nurmikko on talvehtinut hyvin eikä paikkauksia ole tarvinnut tehdä.




Ennen rinne oli möykkyinen ja
villivadelman valtaama.








Tämän kevään ensimmäisen leikkuun jälkeen.






Kommentit

Suositut tekstit