Ekologisuus kesämökillä - sinä päätät valinnoista



Vesistön äärellä on hyvä miettiä minkälaisia pesuaineita on käytössäsi. Mökkejä on Suomessa n. 500 000 ja tämän vaikutus on suuri luonnolle.
Biohajoavien ja orgaanisten tuotteiden valikoima on laaja ja jopa marketeista saa nykyään ekosaippuoita ja -tiskiaineita.
Vanhaan aikaan pyykit ja matot pestiin suoraan järvessä. Toivon, ettei tämä tapa ole enää kenelläkään käytössä.






Seitsemänkymmentäluvulla alettiin puhua tämän tavan haitallisuudesta järvien kuntoon. Levähaitat olivat jo tuolloin nähtävissä. Oman vesistömme kunto on parantunut tasaisen varmasti. Maatilat ovat perustaneet suojavyöhykkeet järven ja peltoalueen väliin, jotta ravinteet eivät valu vesistöön. Myös kunnan vesi- ja viemäriverkoston laajeneminen mökkialueille vaikuttaa isosti. Haja-asustusalueiden jätevesien käsittelylle on säädetty vaatimuksia ympäristönsuojelulaissa.
Meillä rannan vakituiset asukkaat sekä mökkiläiset ovat harrastaneet hoitokalastusta. Rehevöityneillä järvillä särkikalojen poistokalastuksella voi olla positiivisia vaikutuksia veden laatuun, kalakantoihin ja virkistyskäyttöön.
Eli... kun 500 000  mökkiläistä tekee hyviä valintoja, luonto pelastuu. Muutos tosin kestää jopa vuosikymmeniä.






Pyykit pesen kaupunkiasunnossa koneella. Joskus on kuitenkin tarve ja mukavakin pestä nyrkkipyykkiä. Tämä tapahtuu saunassa. Eli pesuvesiä ei heitetä järveen saati huuhdella siellä.
Mattojen pesu mäntysuovallakaan ei oikeuta huuhtelemaan suoraan järvessä. Toteuta tämä vaikka terassilla puutarhaletkulla suihkutellen.
Mökillä luonto on lähellä, jolloin suojelun merkitys pysyy mielessä.






Postauksen haluan toimivan herättelijänä. Aihe on laaja ja koska kaikki ei mahdu tähän, kannattaa kääntyä googlen puoleen !

Linkkejä:

ttps://vesiensuojelu.fi/jatevesi/etusivu/lainsaadanto-pahkinankuoressa/

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/ekosti-mokilla-6-vinkkia

Kommentit

Suositut tekstit