Pääsiäinen - helppo juhla-ateria mökillä




Pääsiäinen on tänä vuonna myöhään.
Säät suosivat ja +10 astetta tarkoittaa vuodenaikaan nähden lämmintä. 
Ainakin omenapuissa, herukoissa, syreenissä ja jalokärhöissä alkavat silmut pullistua, talvesta on selviydytty mainiosti.

Juhlapyhien viettoon mökillä virittäydyn hissuksiin jo viikkoa ennen. Mietin ruuat niin, että esivalmistelen ne kotona. 
Pilkon salaattiainekset, marinoin lihat, saatan jopa pestä perunat valmiiksi. 

KARITSAN POTKAA PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN

Potkat myydään yleensä pakasteena, joten sulata jääkaapissa ainakin yksi vuorokausi, mielellään kaksi. 
Valmista marinadi kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi öljyssä. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Sekoittele, jotta mausteista irtoavat maut. Anna seoksen jäähtyä. Pyörittele potkat marinadissa ja anna maustua n. vuorokauden.
Lihat laitetaan pataan lihaliemen kera ja kypsytellään useampi tunti puuhellan uunissa. Samalla lämpiää mökki ja tiskivedet, ruoka valmistuu kuin itsekseen.



4       karitsan potkaa                                     
4       valkosipulinkynttä               
4       shalottisipulia  
1       purkki tomaattipyrettä 
2 tl    kuivattua basilikaa
2 tl    kuivattua oreganoa
2 tl    suolaa
1 tl    mustapippuria
1       lihaliemikuutio
         tarpeen mukaan vettä                                                     
Valelukastike:

1  dl fariinisokeria
2  dl balsamiviinietikkaa
        potkien paistoliemi



 

,

Valmista kastike. Kaada paistoliemi kattilaan. Lisää fariinisokeri ja balsamico. Keitä kasaan miedolla lämmöllä kunnes liemi on saonnut melkein siirappimaiseksi. Kypsät potkat on tarkoitus valella tummalla kastikkeella maukkaaksi.

COLESLAW LISUKKEEKSI


Kevään ensimmäiset kukkijat, helmilijat,
pääsevät pöytää koristamaan.


Coleslaw säilyy rapsakkana usean päivän ajan.


Parhaimmaksi kokemani coleslaw- resepti on Kari Aihisen kaaliherkku. Uuden sadon kaalinkerät ovat ulkolaisia tähän aikaan, mutta mehevämpiä kuin viimekesän kotimaiset. 
Jos haluaa käyttää vanhan sadon kaalia, voit ripotella suolaa kevyesti raasteen päälle. Kaali "itkettyy" eli mehevöityy hieman.






JUHLA-ASTIAT KÄYTTÖÖN PYHINÄ

Vanhoja perintöastiaoita on tullut vain varastoitua kaapeissa. Nyt päätinkin ottaa ne mökillä käyttöön, sillä täällä tiskataan aina käsin. Koneeseen kun ei hopealusikoita tai vanhoja arabioita voi laittaa. Rohkeasti vain kattaukseen mukaan, onhan vanhimmat aarteet jopa kuusikymmentävuotta palvelleet. Pyhäkäytössä mukava silmänilo.





Mummuni perintöä ovat ihanat vanhat 
Arabian kahvikupit.


Puhdistin sipulikukat mullasta ja kiedoin
ne kanaverkkoon.


Mausteinen porkkanakakku on mehevä.




Pääsiäispöytään löysin vajan uumenista sekä pihasta koristelutarvikkeita; tuohta, pajunkissoja (jotka kerrankin kukoistavat oikeaan aikaan ) kanaverkkoa ja vanha laudanpätkä. Sammaltakin keräsin, mutta se ei nyt päätynyt lopulliseen kokonaisuuteen. Mielikuvitus on vain rajana.




Pääsiäistä vietellään leppoisan rennosti, moottorisahat ja oksasilppurit saavat odottaa arkea. 
Tällä seudulla naapurustokin, kuin sanattomasta sopimuksesta, toimii näin! 

Ihanaa pääsiäisen aikaa kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit