lauantai 13. huhtikuuta 2019

Polttopuut


Näin keväällä sitä malttamattomana odottaa puutarhahommiin pääsyä. Sijaintimme on kakkosvyöhykkeellä, joten pitää vielä odottaa. Järvi on enää heikosti jäässä, virtaavat kohdat jo auki. Puuhommissa saa huhkia, jos on tekemisen puute. Hankimme naapurin kanssa yhteisostona puun rankoja. Pätkimme ja halomme ne itse. Näin säästää euroja ja saa hyvän treenin samalla.
Puut ovat polttovalmiita ensi keväänä. Halkojen pitää kuivua, jotta niillä on paras mahdollinen lämpöarvo.


Meille hankittiin muutama vuosi sitten halkomiskone. Kaadoimme muutaman ison koivun tontilta ja päätimme helpottaa sillä urakkaa. Tällä pystyy heikommilla voimillakin työstämään. Tosin perinteinen halonhakkuu on kyllä hyvää hartiajumppaa.
Halkoja ei koskaan pinota maata vasten, joten muutama pitkä puu tai kuormalava alimmaiseksi. Ne pinotaan kuorikantti alaspäin ja peitetään ilmavasti sateelta. Rakennuksen seinää vasten ei suositella pinota, liiteri tai yksinkertainen puukatos ovat parhaat varastointiin. Jos teet pinon ilman "seiniä", pitää päihin laittaa esim. joka kolmas kerros poikkipuut kuvan mukaisesti.
Kottikärryjä täyttäessäni hoksasin sommitella puut uudella tavalla. Näin ne mahtuvat tiiviimmin, eikä kuorma lakoa kesken kuljetuksen. Ja helppo siirtää kärryistä pinoon. puusouvi on muuten yksi niistä puuhista, joita ei tarvitse urakoida kerralla loppuun. Huvituksen ja jaksamisen mukaan edetään. Näin vältetään työleirituntu.2 kommenttia:

  1. Hyvää pääsiäistä! Ja mukava seurata sinun blogiasi - vanhat rakennukset ovat tosiaan arvostettavaa :)

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Kevään hommalista mökkiläiselle