Mökkimiljöön elvyttävä vaikutus, koe ja nauti!



Rentoudutko heti kun ajat mökkitielle? Luonnossa mieli rauhoittuu. Tuttu miljöö tuo muistoja lapsuuden kesistä, kärpäsen surinaa, auringon lämpöä, viilentäviä vesileikkejä, kedon kukkia, mummun maittavat ruuat, etenkin ihana omenakiisseli kermavaahdolla.



Näistä Arabia-astioista on nautittu mummun
valmistamia herkkuja.







Olen haalinut omalle tontilleni kasveja edellisten kotieni pihoista, matkoilta ja vanhasta mummulastani eli ne muistuttavat monin tavoin eletystä elämästä. Mummun istuttamat perennat ja vaarin työkalut aiheuttavat lämpimän läikähdyksen sisimpään. Edesmenneen isäni rantaan istuttama koivu palauttaa mieleen yhteiset kesät.



Mummun varjoliljat voivat hyvin !


Ihanat Iirikset!



Liljoja Liljarannassa.



Isovaarin istuttama koivu tarvitsee erityishoivaa !


On tutkittu mikä mökkeilyssä tekee hyvää. Omassa kodissakin voi palautua, mutta maiseman vaihtaminen vie ajatuksia uusille urille. Puuhat mökillä eroavat usein normaalista arjesta. Hiljaisuus ja järvi-, pelto- tai metsämaisemat ovat elvyttäviä elementtejä. Lähellä luontoa kuulet sen ääniä, haistat tuoksuja ja havaitset eläinten olemassaolon. Se on täysin eri maailma kuin kaupungissa.






Metsäkauriita






Kirjosiepon poikasten pesästälähtö on aina
kuin oman pienokaisen onnistunut suoritus !


Mökillä ei tarvitse keskittyä itseensä, ulkonäköpaineet saa unohtaa, suorittaa ei tarvitse, elämä soljuu verkkaisesti omalla painollaan. Kukaan ei aseta odotuksia tai vaatimuksia. Voit itse päättää päivärytmistä. Elo on stressitöntä. Kielteiset ajatukset väistyvät ja tilalle tulee mielihyvää tuottavia kokemuksia. Henkinen akku latautuu kun katselee perhosten liihottelua tai takkatulen loimua.





Ne, jotka eivät viihdy mökillä perustelevat sitä itikoilla, raskailla töillä, varkaiden pelolla tai että mökitön elämä olisi ekoteko. Viimeisintä väitettä ihmettelen kovasti sillä mökillä eletään usein luonnonmukaisesti. Biojätteet kompostoidaan ja saadaan multaa, jolla kasvatetaan satoa ja pihamaan kasveja.  Käytetty vesi on kaivosta ja järvestä nostettua, ei kemikaaleilla puhdistettua vesijohtovettä. Monet harrastavat hyötykasviviljelyä, ruokia ei siis tuoda merten takaa. Ruokakalat nostetaan omasta järvestä. Voiko ekologisempaa olla?


Nämäkin pinaatit kasvatan itse tuotetulla mullalla,
pussimultaa käytetään aniharvoin.


Kesäasukkaat tuovat kaivattuja euroja mökkikuntaansa käyttämällä sen palveluja. Onhan toivottavaa, että pienet Suomen kunnat pärjäävät eikä kaikkien ihmisten tarvitse sulloutua kasvukeskuksiin. Monet maaseudun kunnat tuplaavat asukasmääränsä kesällä!



Joskus käymme "ulkona" syömässä!


Mitä kutsumattomiin vieraisiin tulee, kesäpaikassamme ei ole käynyt varkaita eikä hiiriä koskaan. Itikoita ja kärpäsiä on kaupungeissakin. Ystäviä tai sukulaisia ei piipahtele yllättäin, pitää välillä kutsua, jotta saa mielekästä juttuseuraa! Joskus jopa toivoisi, että uskallettaisiin pistäytyä ilman isompia valmisteluja. Kahvit saa aina! Tervetuloa!

Kesämökin työt ovat monelle hyötyliikuntaa ja varsinkin miesväki kaipaisi kaupungissa mielekästä tekemistä. Jos haluaa päästä helpommalla loma-asunnolla, voi saunapuut ostaa pilkottuna pihaan, tehdä nurmialueista ketoja, jättää marjat linnuille ym.



Tämäkin pino on itselle silmänilo.



Puuhommissa kadoksissa olevat lihakset löytyvät!



Tähän lomanviettotapaan ei voi ylipuhua, se pitää itse kokea. Esimerkiksi hirsisaunamme tunnelma on hurmannut kävijät. Se on rauhoittumispaikka, kuin meditointia. Kun kastautuu järvessä, keho saa kylmäkäsittelyn ja ihmeellinen lämpö herää kehossa.














Joskus ajatus lähtee lentoon ja huomaa miettivänsä; näkeekö isä tai isovanhemmat, mitä olen saanut aikaan tilalla; perinteitä pidetään yllä, heidän opeillaan paikat pysyvät kunnossa, kuinka lapseni ja lapsenlapseni nauttivat olostaan...nuori ja vanha viihtyy ja se on ihmiseen sisäänrakennettu!


Tutustu kesämökkiimme tästä linkistä:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/04/vapaa-ajanpaikka-nimelta-liljaranta.html

Kommentit

  1. Nämä kuvat vaativat katsomaan ne monta kertaa. Ihastuttavat.
    Varmaan tuo sukupolvien ketju tekee mökkimaisemista vielä rakkaammat.
    Me asumme maalla, emmekä ole hankkineet mökkiä, koska monista mökillä nauttimistasi jutuista saamme nauttia arjessa. Järveä kyllä kaipaisin.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Kirsti Kaija ja samoin teille! Mahtavaa olisi laillanne elää arkea maaseudulla, mutta se on vielä haave!

    VastaaPoista
  3. Onpa ihana pieni paratiisi! Hirsisauna on todella viehkeä. Ja mukava lukea, miten monet asiat herättävät muistoja rakkaista ihmisistä. Minäkin vaalin ruokamuistoja mummun maittavista keitoksista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.. pitääpä käydä vilkaisemassa ruokamuistojasi!

      Poista
  4. Kiva kun olit jättänyt kommentin blogiini, niin löysin tieni tänne :) Voi mitä ihania kuvia ja mökkitunnelmaa! Tänä kesänä meillä on jäänyt mökkeily kokonaan väliin, mutta onneksi päästään ihan pian lomalle rentoutumaan.

    VastaaPoista
  5. Löysin blogisi, kun olit kommentoinut blogipäivitystäni. Tulin blogisi seuraajaksi, tervetuloa myös #marttablogi seuraajaksi.
    Vanhempieni mökillä nautin luonnosta, äänistä (kaupunkiin verrattuna äänettömyydestä) ja mökkipuuhista. Välillä mökkielämä on melkoinen työleiri, mutta tykkään kyllä siitäkin. Makoilu ei ole oikein minun juttu :)
    Olit tehnyt hienon mökkipostauksen. Teidän hirsisauna on ihana <3 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja kivoista kommenteista, meillä on näköjään samat kiinnostuksen kohteet 🤗

      Poista
  6. Mökki se on ihana avain rauhaan. Kun voi elää rauhaisasti luonnonrytmissä. Se on niin parasta troppia kiireen keskelle. Luonnon äänet, tuoksut ja värit ovat kuin satua. Parasta rentoutumista. Ja jos on vielä vesi lähellä niin se on täysi kymppi. Laineiden liplatus on parasta mökkimusiikkia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit