lauantai 17. elokuuta 2019

Anopin reseptillä suolakurkut oman puutarhan antimistaEräänä keväisenä päivänä löytyi ostoskoristani pussillinen avomaankurkun siemeniä. Aina maalis/huhtikuun tienoilla alkaa multasormet syyhytä ja jotakin on laitettava kasvuun, ulkona kun ei vielä viherrä lainkaan.
Mökkipihassani ei ole mahdollisuutta kasvattaa montaa eri lajia, joten kokeilussa on ollut eri vuosina esim. tomaattia, miniporkkanoita, valkosipuleita ja nyt avomaankurkut. Siemenet itivät hyvin ja lavakaulukseen päätyi monta terhakkaa tainta. Ne ovat kasvaneet ja kukkineet runsaasti. Olen huolehtinut hyvin kastelusta, vesipitoisena vihanneksena ajattelin sen tarvitsevan kuivana kesänä paljon lisävettä. Kurkut ovat kasvaneet laajan lehvästön alla kuin salaa suuriksi, joten ne kannattaa poimia talteen nyt. Yksi päätyy tuoreena lautaselle, ne on hyvä kuoria paksun kuoren vuoksi.
Loput pitää säilöä, etteivät mene hukkaan. Etsin reseptikätköistäni anopin antaman säilöntäliemen ohjeen ja ryhdyn hommaan.Huhtikuun puolen välin tilanne.Kesäkuun 10. pvä istutin lavapuutarhaani.


Heinääkuun alussa taimet ovat hyvässä kasvuvauhdissa.Lajike oli helppohoitoinen, sillä kukkia ei
tarvinnut pölyttää mekaanisesti.Komean pulleita kurkkuja löytyi lehtien alta.Näistä saa jo purkillisen säilöttyjä kurkkuja.

ANOPIN SUOLAKURKUT-resepti


 • avomaankurkkuja tarpeen mukaan
 • tillinvarsia
 • mustaviinimarjan lehtiä 
 • 1 litra vettä
 • 0,5 dl merisuolaa 
 • 1 dl etikkaa
 • 2 tl sokeria
Pese ja kuivaa kurkut. Viipaloi. Keitä vesi ja lisää suola, etikka ja sokeri. Jäähdytä liemi.
Asettele lasipurkkiin kerroksittain viinimarjan lehtiä, tilliä ja kurkunsiivuja. Päällimmäiseksi lehtiä ja tilliä.
Kaada purkkiin jäähtynyt liemi. Kurkunsiivujen tulisi olla täysin liemen peitossa. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama päivä. Säilytä kylmässä. Jos kurkut on tarkoitus käyttää muutaman viikon sisällä, voi suolan määrää vähentää maun mukaan. Myös tilli ja viinimarjan lehdet löytyivät omasta puutarhasta.Tällä kertaa maustan rosèpippurilla. Vaihtoehtona
voi käyttää inkivääriä, sipulia tai piparjuurta.Liemi mukaan ja jääkaappiin maustumaan.


Säilöttyjen kurkkujen matka siemenestä lasipurkkiin on 5kk pitkä. Taimet ovat saaneet viikottaista hoitoa ja nyt palkintona on kauniit, mehukkaat, itse kasvatetut hedelmät. Tämä hyvän olon ja onnistumisen tunne juontaa varmasti luolaihmisen aikoihin, keräily ja säilöntä ovat kuuluneet ihmisen hengissä säilymiseen aikain alusta. Nykyihmiselle se on harrastus ja vaihtelua aterioille!

5 kommenttia:

 1. Oi, mikä kasvutarina! Ja säilömiseen perinnereseptit ovat yleensä parhaita.

  VastaaPoista
 2. Tämä on hyvä kurkkuvuosi.
  Anopillasi on sama resepti kuin omallani :)
  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkut kasvoivat todellakin ihan itsestään👍Hyväksi todetut reseptit kunniaan☺️

   Poista

Blogitekstisuositus

Kevään hommalista mökkiläiselle