perjantai 30. elokuuta 2019

Omenapuita voi leikata vielä, mutta miten?Yllätyksekseni luin, että omenapuiden leikkausta voi tehdä syyskuulle asti. Kyse on lähinnä oksien typistämisestä. Omenapuumme on viisitoista vuotta sitten istutettuja. Kasvuolosuhteet eivät ole olleet parhaat mahdolliset, joten sato on välillä heikko ja jonain vuonna jäänyt jopa kokonaan pois. Tänä vuonna, lannoituksen, kevätleikkausten ja kastelun ansiosta, puut notkuvat omenoista. Kevättalvella olen poistanut kokonaan latvuksen sisään kasvavia ja toisiaan hankaavia oksia. Vanhasta puusta niitä voi kerralla leikata korkeintaan kaksi pois.

Puiden oksat viistävät maata hedelmien painosta ja vievät näin ison tilan pihasta. Sadonkorjuun jälkeen oksia voi typistää eli lyhentää haluamastaan kohdasta. Tämä on uusi, tervetullut tieto, sillä puiden oksat ovat piiskamaisia ja vaativat sadon kypsyessä tuentaa. Satoa ei kuitenkaan menetetä, kunhan oksiin jää kukkia tekeviä kääpiöversoja.Runsas sato tulossa.
Kypsät hedelmät painavat oksat maahan ja
repeytymisriski on olemassa.


`Huvitus` on jauhoinen ja aikaisin kypsyvä lajike.


Pitkäksi venähtäneet piiskaoksat voi lyhentää
vielä syyskuun aikana.Tämä talviomenapuu on kasvutavaltaan maltillinen
eikä tarvitse typistystä.

Talvilajikkeen hedelmä on kookas ja saa vielä
jäädä kypsymään puuhun.

`Omena päivässä pitää lääkärin loitolla`- sanontaa alan nyt toteuttaa. Kolhiintumattomat omenat säilyvät jääkaapissa päivistä viikkoihin, lajikkeesta riippuen. Eli maahan pudonneet ovat ehkä saaneet vaurioita, joten ne kannattaa ottaa heti käyttöön.
Mukavaa satokautta sinullekin!

8 kommenttia:

 1. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Teille näyttää tulevan hyvä omenasato.
  Meillä on tänä vuonna omenoilla välivuosi.
  Ihanaa syyskuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ehkäpä paras omenavuosi koskaan, sillä puut näköjään tarvitsevat vähän hoitoa! Ensi vuosi teillä sitten parempi🙂.

   Poista
 3. Hyvin näyttää teille omppuja tulevan! Hyvää alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
 4. Hyvä Omenasato teillä tulossa. Meillä on vielä omenapuut pieniä mutta satoa tulee kyllä. Meillä on myös Huvitus yhtenä perheomenapuussa. Leikkasin juuri eilen kirsikat ja luumupuut. Myös päärynäpuu sai latvaleikkauksen ja typistyksen oksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo perheomenapuu on hauska keksintö, kypsyykö siinä eri lajit eri aikaan?

   Poista