Vanhoja aarteita varastosta ja ajan patinaa




Ajattelin laittaa vanhaa vajaamme järjestykseen, mutta se jäi vain aatokseksi. Aloin ikuistamaan löytöjä. Sieltä tuli esiin kaikenlaista vanhaa tavaraa, mm työkaluja, Aamulehtiä vuodelta -68 sekä puulaatikoita, jotka ovat olleet jo pitkään sisustajien keräilykohteena. Upeat kehykset ilman kuvaa nojasi hyllyllä seinää vasten. Harmi, että aika on kolhinut kullatuja reunuksia. Amerikkalaisten filmitähtien kuvat ovat vaatimattomammin kehystetty, mutta muistelenkin niiden olleen joskus huuskan seinää koristamassa.









Jayne Mansfieldin tunnistin, keitähän muut ovat?


Työkaluja on vaikka minkälaiseen tarkoitukseen. Osa välineistä saattaa olla itse tehtyjä. Ennen vanhaan piti olla hyvät kädentaidot, sillä kaupan hyllyltä ei aina saanut tarvitsemaansa. Vajasta on löytynyt monta purkkia oiottuja naulojakin, eli käytetyt naulat on suoristettu uudelleen käyttöä varten. Pula-ajan eläneet ihmiset ovat osanneet kierrättää!





Lastunen kertoo työkalun tehtävän



Sahan kahvaan vaari on kaivertanut puumerkkinsä.


Vaari oli Huttusen kenkätehtaan mallimestari ja vajan perältä löytyi hänen suunnittelemiensa kenkien mallit lesteinä. Kuuluisin hänen malleistaan oli Martta-kenkä. Olisipa hienoa jos jollain olisi tallessa ko. kenkä tai muistoja siitä!





Naisten malli....



....sekä miesten malli.


Olen ollut koko ikäni Aamulehden lukija ja oli mielenkiintoista lukea vuoden -68 numeroa. Olen ollut silloin neljä vuotias. Mainos Viikinsaaren musiikkitapahtumasta on huikea, päätähtenä Eino Grön , 10 vuotta huipulla silloin nyt jo 60 vuotta. Ilmoituksessa vilahtaa monta tuttua nimeä; mm. Juhani Markola, Markku Aro, Pasi Kaunisto ja Martti Innanen Gunnar-pässeineen. Lehdessä on myös juttu sen ajan tukkamuodista, kampauksella pyrittiin lehden mukaan tekemään pää pieneksi. Hiukset joko keritään lyhyiksi poikamaiseen tyyliin tai kampaamalla ne naiselliseksi tiukaksi nutturaksi.





Viikinsaaren kaikkien aikojen tähtiparaati.



Poikatukka tai nuttura 1968-luvun henkeen.

Varastosta löytyi täysi paketti Helmi-perunaryynejä. Vellin ja puuron lisäksi ryynejä käytettiin perinnemaalin valmistuksessa. Vanha tukeva puulaatikko on luultavasti Etelä-Amerikasta lähtöisin. Olisikohan toiminut hedelmien kuljetustarkoituksessa?





Parasta ennen- päiväys taitaa olla kaukana takana.











Vanhat maalausoppaat ovat virkistävää luettavaa. Teksti on vanhan ajan tyylistä, mutta hauska nähdä, että kuvissa näkyvät huonekalut ovat tulleet taas muotiin. Samaa muotoilua näkee nyt uusissa mööpeleissä ja vanhat ovat arvossaan.








Muita vanhoja löytöjä:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/05/vanhoja-aarteita.html

Kommentit

  1. Ihania aarteita olet löytänyt.

    VastaaPoista
  2. En yhtään ihmettele, ettei tuollaisten aarteiden parissa tule siivouksesta heti mitään. Tosi mielenkiintoisia löytöjä. En minäkään tunnistanut noita tähtösiä, vaikka olen sinua vanhempi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit