lauantai 8. kesäkuuta 2019

Kesämökki perinnöksi - muutamia neuvoja


Perintönä saatu mökki voi olla joko siunaus tai riesa.
Vanhempien ja sisarusten kannattaa ottaa ajoissa puheeksi suvun mökin kohtalo. Kun perheenjäsenistä tuleekin jonain päivänä kuolinpesän (keksisipä joku kauniimman termin) osakkaita, ollaan erilaisten kysymysten edessä; kuka on kiinnostunut mökistä tai mikä on kesäpaikan arvo ym. ym.

Olimme vanhempieni kanssa, yhteisiä mökkikesiä viettäessämme, puhuneet näistä kysymyksistä. Isäni toivoi kesäasunnon pysyvän suvulla ja minä taas pidin yhteisomistusta sisaren kanssa vaikeana yhtälönä. Kustannuksista, töiden jakamisesta ja oleskeluajasta päättämisestä suht tasapuolisesti tulisi haastavaa. Vaikka sisarussuhteet olisivat hyvät, niihin voi tulla hankauksia em. syistä.

Vanhempieni päätöksellä testamentissa osoitettiin tila minulle. Tähän tulemaan päädyttiin monista eri syistä. Vanhemmillani olisi elinikäinen käyttöoikeus mökkiin. Tämä oikeus pienentää perintöveron määrää. Perintö jakautuisi siis tasaisesti molemmille lapsille, mutta toisen osuuteen sisältyisi tämä kiinteistö.Eräänä kauniina kesäaamuna rakas isäni sai sairauskohtauksen ja yllättäen menehtyi siihen. Alkoi raskas suruaika, jonka aikana joutui kuitenkin hoitamaan velvollisuuksia.

Perukirjaa varten hankittiin kiinteistövälittäjä arvioimaan tilan arvo. Jos kesäasunto aiotaan pitää suvulla, kannattaa arvo merkitä alemman hinta-arvion mukaan. Ei kuitenkaan alihintaan. Jos se myydään, hinta laitetaan lähemmäksi markkina-arvoa, sillä perintöveroprosentti on alhaisempi kuin myyntivoittoveron. Näin asian olen ymmärtänyt. Kannattaa ottaa selvää verotoimistosta tai tuomarilta verotuksesta, sillä neuvoista voi koitua tuhansien eurojen säästö.

Tuomarimme neuvoi myös tekemään osituksen mahdollisimman pian. Se on kaikille pesän osakkaille selkeintä. Esim. mökkirakennus pihoineen tulee pidettyä hyvässä kunnossa kun sillä on sitoutuva haltija. Joissakin tapauksissa ositus on ollut tekemättä kymmeniä vuosia. Saattaa olla tilanne, jossa kukaan osakkaista ei huolehdi tilasta, koska tuleva omistaja ei ole tiedossa. Rakennus rapistuu ja kiinnostus sen omistamiseen haihtuu. Hölmöintä on jättää tahallaan ylläpitokorjaukset tekemättä, jotta rakennus "ei olisi minkään arvoinen" lunastushintaa mietittäessä. Maapohja ja ranta vaikuttavat eniten arvoon, vanhat rakennukset vähemmän, olivatpa ne missä kunnossa tahansa.

Monia vanhoja rakennuksia on jätetty heitteille.

Erilaisia tapauksia on yhtä monta kuin on mökkejä Suomessa, tämä esimerkki on vain yksi niistä. Meillä tämä ratkaisu oli kaikkien kannalta onnistunut. Moni on kiitollinen, että kesänviettopaikka pysyy sukulaisella ja siellä voi vierailla muistelemassa hetkistä läheisten kanssa.
Tätä kesäpaikkaa postaus käsittelee:

https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/04/vapaa-ajanpaikka-nimelta-liljaranta.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti