Viisi mökkielämää helpottavaa tekijää




Elo mökillä muokkauttuu vähitellen. Joissakin asioissa on hyvä oikoa tai ottaa vanhat konstit käyttöön. 
Sähkötön mökki tuo haasteita. Meille sähkö on arjen helpottaja. Sen pyörittämistä keventää monet samat asiat kuin kaupunkiasunnossakin. Liesi ja jääkaappipakastin ovat minulle ehdottoman tärkeät, mutta esimerkiksi astianpesukoneen ja pyykkikoneen puuttuessa sitä haluaa harventaa tiskaus/pyykkäystoimet mahdollisimman vähiin. Näihin olen joitakin ratkaisuja löytänyt.


Kun pyykätään, käytetään luonnonmukaisia
pesuaineita.




Nyrkkipyykkiä.




Tämä käsinpesussa käytettävä vanha apuväline
on enää koristekäytössä.



VÄHEMMÄN TISKIÄ


Vähennämme tiskiä käyttämällä arkena usein kertakäyttölautasia, mutta ruokailuvälineissä ja mukeissa emme tähän ole lähteneet. 
Meillä on mieheni kanssa vakimukit käytössä, pikku huuhtaisu vain käytön jälkeen. Myös muu perhe valitsee erivärisistä mukeista omansa ja käyttää samaa koko vierailun ajan. Muovisia ruokailuvälineitä ei harrasteta koskaan, kokemuksesta niitä ei voi suositella.


Mukeissa on värivalikoimaa.




Grillatessa ja hellan ääressä
on hyvä olla kunnon patakintaat.
Nämä ovat made in Finland. 




HARVEMPIA PYYKKIKERTOJA


Mökin tekstiileiksi valitsen luonnonmateriaaleja, villaa ja pellavaa, haluan myös suosia kotimaisia tuotemerkkejä.  Näiden kuitujen etuna on likaa hylkivyys, ajattomuus ja värit toistuvat kauniisti. Vertailuna esim. matot; villamatto on ollut käytössä jo yli kymmenen vuotta eikä pesutarvetta ole vieläkään. Puuvillamatot on pestävä melkeinpä kerran kesässä. Pellavaiset liinavaatteet taas eivät tunnu kosteilta hikoillessa, kuten puuvillaiset. Myöskin likaa hylkivyys harventaa pesuvälejä. 
Hyvät yöunet on taattu kun on hyvä sänky ja ikkunoissa tehokkaat pimennysverhot pitämään aamuauringon säteet poissa. Puurakenteinen mökki on akustiikaltaan hiljainen ja siellä nukkuu usein paremmin kuin kotona.



Pellavaa ihoa vasten.



Babyalpakka on pehmeintä villaa.



Ohut kudottu villamatto on suosikkini.




Yökyläilijöille pitää löytyä petivaatteet. Vanhaan arkkuun
mahtuu mainiosti.




Hammasmukit löysivät paikkansa makuu-
huoneesta.



LÄMPÖ JA VIILENNYS


Olen ennenkin maininnut, että ilmalämpöpumpun viilennystoiminto on pelastanut monet yöunet ja olemme jopa kaupungista lähteneet yöksi mökille tämän takia. Sen sähkön kulutus on yllättävän pieni. Pidämme laitetta päällä muutaman tunnin ennen nukkumaan menoa, mutta tarvittaessa vaikka  koko yön. Pumppu ei ole kaunis yksityiskohta sisustuksessa, mutta se saa anteeksi toimintonsa vuoksi.
Pumpun lämmitystoiminto on tarvittaessa päällä ympäri vuoden. Talvella tämän lisäksi tarvitaan vain muutama pesällinen puita ja mökissä voi hyvin asustella. Meillä ympärivuotinen lämmitys ja uudet tiiviit ikkunat ja ovet veivät "mökin hajun".




Ranskanbulldoggi vahtii lämpötilaa.








SÄHKÖTÖN VIILEÄKAAPPI


Vaarin rakentama maakellari on käytössä kun tarvitaan lisää kylmätilaa. Pidämme siellä lähinnä juomia ja kasviksia viileässä, muille ruokatarvikkeille kylmyys ei ihan riitä.
Kellari rakennetaan aina tontin varjoisimpaan paikkaan. Isältä tyttärelle-vinkki; maakellarin päällä olevaa maata kannattaa kesällä kastella vesisuihkulla, näin viileys pysyy paremmin. Nämä ovat niitä luonnonlakeja!




Maakellari.



Kellarissa pitää ilman vaihtua, reiät ovessa ovat
osa ilmanvaihtoa.







VESIPUMPUT


Vesipumput ovat ehkä tärkein arjen helpottaja. 
Meillä on kaivopumppu, jolla johdetaan tiskivesi suoraan keittiöön. Käytämme kaivovettä myös saunassa, jotta se pysyy freesinä vaihtuvuuden ansiosta.
Järvestä otamme kasvien kasteluveden toisella pumpulla. Kaivovesi on tähän tarkoitukseen liian kylmää. Puutarhaharrastajalla sadetin on kuivina kesinä usein käytössä, sillä letkun varressa seisoskelu on pitkästyttävää.



Tiskauspaikka on pakkaskauden ulkopuolella lähes päivittäisessä käytössä.




Keittiöömme nousee ainoastaan kylmää kaivovettä.




Saunaan vesi tulee seinästä!




Sadetin on helteisen jakson apuri.



Tärkein rutiini mökillä on lähtiessä siistiä tavarat paikoilleen ja tiskata astiat. Seuraavan kerran palatessa on mukava asettua aloilleen!


Kommentit

Suositut tekstit