Kun mökille odotetaan vieraita- helppoa tarjottavaa



MÖKILLE ON TULOSSA VIERAITA

Meille tulee vieraita ja valitsen tarjottavat siten, että maut maistuisivat kaikille ja syötävät valmistuvat olosuhteet huomioon ottaen helposti. Pöydän ei tarvitse notkua eri sorteista, pääasia on, ettei nälkä pääse yllättämään.

Vieraita kutsuessa, kannattaa jo etukäteen sopia tulevatko vieraat ruokailemaan vai kahvittelemaan. Näin vältytään tilanteilta, jossa isäntäväen ja vieraiden odotukset eivät kohtaa.
Jos vieraiden kanssa on sovittu kahvittelusta, silloin riittää, että on yksi suolainen ja yksi makea tarjottava pöydässä. Huomioni on, että nykyään syödään mieluiten suolaisia piiraita, karjalanpiirakoita tai voileipiä. Makeana riittää vaikkapa kanelipulla, pikkuleivät tai jäätelö.

Jos mökin väki on unohtanut kauppaan jonkin raaka-aineen, on sallittua kysyä, voisivatko vieraat piipahtaa kaupassa poimimassa mukaan puuttuvan tarvikkeen. Itselleni tämä riittää tuliaisiksi, joten tavaralahjat voi huoletta unohtaa.


HELPPOJA GRILLATTAVIA 

Pidän ruuanlaitosta ja on ihana suunnitella tarjoamisia. Helppoja ja maistuvia ovat lohi grillissä, makkarakasvisvartaat, itsetehdyt hampurilaiset ja jälkiruuaksi vaikka lettuja.

Lohi tulee grillissä suussasulavan meheväksi. 
Paksu lohifilee kannattaa leikata reiluiksi paloiksi, koska paksummat kohdat kypsyvät eri tahtia ohuiden kanssa. Käytän grillissä halsteria, sillä kypsenevä kala hajoaa helposti ja kääntäminen on vaikeampaa suoraan ritilällä. 
Lohi kannattaa nostaa ainakin tuntia ennen huoneenlämpöön ja maustaa molemmin puolin merisuolalla ja pippurilla. Grillaus aloitetaan nahkapuoli alaspäin, epäsuoralla lämmöllä. Raaka-aineen kypsymistä on helppo seurata, sillä veitsellä voi hiukan raottaa lihan syitä. 
Nahatonta puolta paistetaan vain hetken. Kun lohi on lähes kypsää se nostetaan pois grillistä, sillä paistuminen jatkuu vielä sen jälkeenkin. Tällä ohjeella ei voi epäonnistua.



Epäsuoralla lämmöllä estetään kalan rasvan
valuminen poltimoille, joissa se syttyy liekkeihin
helposti ja polttaa nahan karrelle.



Kasviksia oman maun mukaan.


Erilaiset kasvispaistokset sopivat tarjottavaksi
kala-aterialla.



Makkaravartaat kasviksilla on helpot valmistaa. Makua kannattaa lisätä erilaisilla grillauskastikkeilla. Kylkeen silliä ja keitettyjä perunoita, siinä on kesäaterian maut kohdillaan.


Esimerkiksi pikkutomaatit, kesäkurpitsan ja paprikan
palat kypsyvät samaan tahtiin makkaran kanssa.



Ulkona ruokailu on mukavaa vaihtelua.


Tiesitkö, että silli on oikea terveysruoka. Siinä
on runsaasti D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja.


Itse valmistettu hampurilainen on kätevä ateria, sillä jokainen voi rakentaa mieleisen kokonaisuuden, päätähtenä loistaa kuitenkin grillissä kypsennetty jauhelihapihvi. Myös sämpylöihin kannattaa ottaa rapsakka suutuntuma ylätasolla.



Tämä vie kielen mennessään!


AAMUKSI  ITSELLE TAI VIERAILLE

Jos haluaa valmistaa sämpylät aamupalalle, suosittelen etsimään "Yönyli"-säpylöiden ohjeen. Taikina valmistetaan illalla ja se nostatetaan jääkaapissa yön. Aamulla taikinanokareet pellille ja uuniin. Ihana tuoksu herättää unisimmatkin.


Näitä ei seuraavaan ruokailuun, saati
pakastukseen asti riittänyt.


Maalaissämpylät uunituoreena.


Itsetehden parempaa!


LOPUKSI KESÄN MAKU MUISTOKSI

Parhaita ovat herkut, joita saa harvoin syödäkseen. Letut ovat niitä, joita kotona ei tule paistettua usein. Puuha on käryävää ja sitoo hellan ääreen. Mutta maalla kaikki on toisin. Grillissä, valurautapannulla tuoksut lentävät taivaan tuuliin ja paistaja saa nauttia linnunlaulusta ja ystävien seurasta. Ja jokainen voi kokata pannullisen vaikka vuorotellen!


Pitsireunat letuissa !


NIISTÄ KUTSUMATTOMISTA VIELÄ...

Keskustelupalstoilla kirjoitellaan usein kesäaikaan kutsumattomista vieraista, jotka syövät ruuat, majoittuvat omalla luvalla vuorokausiksi tai isännistä, jotka teettävät remontit vierailla ruokapalkalla tai syövät vieraiden tuomat eväät ym.
Näissä kertomuksissa täytyy olla vahvasti värikynää mukana, sillä itsellämme ei ole moisesta kokemusta, ei edes kuulopuheita! Näin kännykkäaikaan saa olla matala kynnys kutsua itsensä kylään, mutta myös lupa pyytää toista ajankohtaa, jos juuri nyt ei sovi. Vain ääneen puhuttu mielipide kuuluu!

Tervetuloa vieraat, yhdessä on aina ollut hauskaa!


#mökkivieraat #mökkiruokaideoita

Kommentit

  1. Onpas hyvän näköiset tarjoilut! Kyllä vieraiden kelpaa. :)

    VastaaPoista
  2. Sinullahan on siellä vaikka mitä herkkuja. Onko tuo pizza mikä on eka kuvassa? Meidänkin pitää grillata lohta tulee usein vain savustettua. Yön yli sämpylöistä olen kuullut mutta en ole tehnyt, pitää kokeilla koska olen kova leipomaan itse. Letut on myös kivaa mökkipaistettavaa. Kiitos sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Ensimmäisessä kuvassa on pannupiirakka pekoni/purjotäytteellä. Suosittelen lämpimästi noita sämpylöitä!

      Poista
  3. Kiitos. Me jo kokeilimme grillata lohta ja hyvää tuli. Sämpylöitä pitää myös kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, grillikausi on tervetullutta vaihtelua arkeen!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit