lauantai 18. huhtikuuta 2020

Kasvukautta odotellessa
KUN KASVU ANTAA ODOTTAA


Puutarhaharrastajan harmiksi kylmät säät ovat jääneet pihapiirimme ylle, eikä istutushommiin uskalla ryhtyä ennen kuin yöpakkaset ovat ohi. Ajankuluksi päätin kokeilla amppelin tekoa makramee tekniikalla. Naruamppeli on siitä kätevä, että siihen voi sijoittaa melkein minkälaisen ruukun tahansa. Netissä on paljon teko-ohjeita ja kun pääsee solmimistekniikasta jyvälle, valmista syntyy nopeasti. Muutaman hyvän neuvon sain tyttäreltäni, joka on taitava ja tehnyt jopa seinäkoristeen tällä tekniikalla.Tämä on yksi perussolmuista.Kierteinen nauha on helppo tehdä.Neljä nauhaa tehdään ylhäältä alaspäin, yksi kerrallaan.Tämä yksinkertainen harjoituskappale pääsi esille.Lankaa on montaa eri väriä, harmaa sopi meidän
pihapiiriimme.KASVIMAAN LAAJENNUS


Nyt on ajankohtaista laajentaa kasvimaata, sillä pieni lavakaulus ei riitä ollenkaan tilaamilleni siemenmäärille. Penkin perustaminen kivikkoiseen pihaan tapahtuu seuraavasti. Paksu sanomalehtikate alimmaiseksi, se estää rikkaruohojen pääsyn ainakin pari kesää. Muovia tai muita tekokuituisia katekankaita ei kannata käyttää sillä niistä jää aina maaperään mikromuovia. Eikä nekään estä loputtomiin rikkaruohojen kasvua. Kitkeä pitää joka tapauksessa.
Sanomalehtien päälle voi kerätä risuja tai kuivia lehtiä, jonka jälkeen tulee kerros esim. hevosenlantaa tai kanankakkarakeita. Päälle kunnon kerros kompostimultaa ja kasvimaa on valmis istuttamiseen.


Sain kohotettua reunoja kivien ja tiilien avulla.
Persilja talvehti penkissä ja odottaa nyt kasvukavereita.Omaa tunkiota pöyhittyäni, löysin sieltä muovia,
mm. mansikan katekangasta. Löytö harmittaa kovasti!Esikasvattamani taimet odottavat ulos pääsyä.Ämpäriperunoita, saisipa satoa jo juhannukseksi.

Lavakauluksessa kasvattamani mansikat pääsevät eroon muovista ja saavat luonnonmukaisen katteen tilalle. Järviruokoa kertyy rantaan näin keväisin ja silppuamalla ne lyhyiksi, toimivat ne hyvin varsinkin mansikoille. Niille on hyvä olla kuivahko katemateriaali, jotta kypsyvät marjat eivät homehtuisi.Mansikat pääsevät eroon muovista nyt!Järviruoko on hyvä pätkiä oksasilppurilla,
jotta ripottelu mansikkamaalle on helpompaa.Aion päästä muovista eroon, sillä onhan se
luontoon sopimaton materiaali.Tämä kaveri odotteli, josko muutaman vesi-
pisaran saisi lipaistua.

PÄIVÄN PÄÄTÖKSEKSI


Tänä poikkeusolojen aikana on onni omistaa mökki lähellä kotikuntaa. Mökillä kuulumme oman sairaanhoitopiirimme alaisuuteen eli emme vahingon sattuessa kuormita pientä terveysasemaa. Ruokaostokset hoituu isossa marketissa, mökkikunnan vakituiset asukkaat eivät siis joudu vuoksemme elintarvikepulaan.

Aurinkoinen ilta houkuttaa kokeilemaan kalaonnea ja kalastajan onneksi särki tarttui syöttiin. Palkinto pääsi takaisin jatkamaan eloaan, sillä tällä kertaa ei löytynyt intoa perkuutyöhön.Ekologisuudesta lisää:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/04/ekologisuus-kesamokilla-luonto-voi.html?m=1

4 kommenttia:

 1. Hieno amppeli ja sopii tosiaan kaikille ruukuille.
  Nuo muovilöydöt harmittavat aina. Valitettavasti meilläkin mansikkapenkissä on muovi. Tällä ei ruokoakaan ole lähellä. Kauan sitten käytimme olkea. Valitettavasti sen mukana tuli hometta.
  Ystävättäreni tekee uudet kukkapenkit samalla systeemillä kuin sinä laajensit "kasvimaata".
  Lämmintä viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 2. Noissa katemateriaaleissa pitää vaan kokeilla, mikä omiin olosuhteisiin on paras. Ensi kesä näyttää, miten järviruoko toimii🙂

  VastaaPoista
 3. Järviruoko on varmasti hyvä kate mansikoille. Meillä on myös muovit mitkä lähtee myös ihan piakkoin. Laitamme olkea tilalle. Kirsti tossa kertoi että heille tuli hometta siitä. Me kuitenkin kokeilemme, sekin voi riippua monesta asiasta esimerkiksi jos on sateinen kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, olosuhteet voivat vaihdella ja ainahan voi kokeilla. Toivottavasti olki toimii!

   Poista

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri