Upea nurmikko







Miten onnistuin perustamaan upean ja hyvinvoivan nurmen? Lähtötilanne mökillä oli kivikkoinen, kuiva rinne, jossa kasvoi villivadelmaa ja rikkaruohoja. Tämä kohta on tonttimme keskellä ja aina katseen kohteena. Yksi kaunis kesäpäivä päätin, että nyt tämä pitää laittaa edustavaan kuntoon!

TÄSTÄ ALOITETTIIN

Saunalle vievän käytävän viereltä katkoin kaikki villinä rehottavat ja polulle kaatuvat vadelmat pois. Lähitalon isäntä tuli pienen kaivurinsa kanssa apuun siirtäen isot kivet alueen reunoille. Kiviä ei paljoa sommiteltu, sillä ajattelin luonnonmukaisen asettelun sopivan parhaiten ympäristöönsä. Tuttu isäntä toi mailtansa hevoshaan pohjaa täytemaaksi. Olin niin iloinen, että saimme ravinteikasta maata nurmikon pohjaksi. Parhaimmillaan paksuutta tuli n. 20 senttiä, joka onkin ihanteellinen syvyys nurmikon perustamiseksi.


Vanha piha oli kivikkoisen epätasainen.


Pieni kaivuri pieneen pihaan.


NURMIKON KYLVÖ

Valitsin nurmikon siemenet käyttötarkoituksen mukaan. Halusin, että se kestää käyttöä, vaikka pallolla peluutakin. Valo-olosuhteetkin on otettava huomioon ja meillä alue on enimmäkseen aurinkoinen. Eli halvimpia siemeniä ei kannata ostaa vaan satsata vähintään keskihintaisiin. 

Tärkeintä on saada heti nurmi kestäväksi, kun alussa se kuitenkin vaatii enemmän hoitoa. Siementen kylvöpäivän valitsin niin, että tulevina päivinä olisi luvassa sateita. Itämistä auttaa myös yökaste, jota on keväällä ja syyskesällä enemmän kuin keskikesän helteillä. Vuokrasimme päiväksi käsikäyttöisen vedellä täytettävän jyrän, jolla sai tasattua ja tiivistettyä pintamaan sopivaksi. Siemenet itivät muutamassa viikossa ja ensimmäiseen leikkuuseen pääsimme, kun heinä oli n. 15cm pitkää.


Kylvöstä seuraavan kesän tilanne.


Pienten vieraiden on helpompi liikkua
nurmikolla kuin kivikossa.


Sadetin on hyvä apuväline.


Nurmialueen reunalle siirrettyjä kiviä penkereeksi.

MITEN ONNISTUIMME?

Neljä vuotta sitten perustettu nurmikko voi todella hyvin. Olen kalkinnut alueen kerran (auttaa pitämään joitakin sammaleita poissa) ja antanut sekä kevät- että syyslannoitteen joka vuosi. Kuivina kausina sadetan kerralla kunnolla eli parempi pari kertaa viikossa paljon kuin joka päivä vähän! Märkyyden hallitsemista auttaa se, että nurmikko on rinteessä, eikä sadekausilla liika vesi jää tukahduttamaan kasvien juuria. 

Pidän nurmikon leikkuusta ja ajankin sen kerran viikossa kasvukaudella. Itsevetävä kone tekee rinteen leikkaamisesta kevyempää. Se on myös keräävä, mutta tätä toimintoa käytän ainoastaan silloin, jos mökille on tulossa lapsia. Kosteat, juuri leikatut nurmiheinät kulkeutuvat helposti sisälle, mutta ovat tärkeitä jättää aloilleen aina kuin mahdollista. Ruohosilppu palauttaa ravinteita takaisin ja pitää pieneliöstön toiminnassa.


Tämän kevään ensimmäinen leikkuu.




TÄNÄÄN ILAHDUTTI

Lämmin kesäinen sää hellii nyt ja puutarhassa esikot kukkivat. Sorsapoikue ilahdutti aikaisin aamulla ohiuinnillaan, lähdenpä ulos tankkaamaan lisää luonnontapahtumia!










Kommentit

  1. Upea nurmikko. Meillä on mökillä tasainen alue missä voi pelata ja muuta mutta nurmikko ei ole mikään näyttely nurmikko mutta ehkä joskus riittää aikaa sen kunnostamiseen. 🤗

    VastaaPoista
  2. Tärkeintä on, että alueelle on mukavaa käyttöä. Miltä se näyttää, on kuitenkin vain esteettinen asia! Rinnetontti on haastavampi juuri erilaisten aktiviteettien harrastamisessa🙂

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit