sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Kevätpäivä mökillä

Luvassa on vihdoin lämmin viikonloppu ja se tietää ulkona puuhastelua sekä lupaa myös asettua aloilleen. Yöpakkaset ovat ainakin hetkeksi ohi ja ruukkuihin tehdyt istutukset voi jättää ulos. Puutarhalta tehdyt löydöt pääsevät omille sijoilleen ja ensimmäinen nurmikonleikkuukin on nyt ajankohtainen. Istutusalueille nousseet rikkaruohot nostan ylös, sillä oikeaan aikaan tehty kitkentä, vähentää sen tarvetta kesän aikana.RETKI TAIMISTOLLE


Parhaat puutarhamyymälät ja taimistot löytyvät yleensä kauempaa, kaupungeissa ne keskittyvät lähinnä kesäkukkiin ja suosituimpiin lajikkeisiin. Intohimoisena asian harrastajana pystyn helposti ajamaan 20-30 kilometriä löytääkseni erikoisuuksia, terveitä kotimaisia taimia sekä hyvää palvelua. Useimmiten löytyy pulmiin ratkaisut ja paljon ihanuuksia, joille etsitään paikka vasta mökille palatessa. Suklaakirsikalle oli valmis paikka tontin rajalla ja nyt jännätään kuinka se viihtyy uudessa paikassaan. Satoa olisi tietysti mukava saada, mutta on jo näkösuojana tarpeellinen.Mitkä valikoimat!


Suklaakirsikkani. Taimistolta sain yksityiskohtaiset
ohjeet niin istutukseen kuin kasvatukseen.


Kevään ensimmäinen nurmikonleikkuu.
Tämä on oma lempipuuhani.


TÄTÄ ON ODOTETTU


Lauantaina lämmitetään tietysti sauna. Mieheni on perehtynyt tehtävään ja saa hirsisaunan parhaat puolet esiin. Löylyt ovat pehmoiset, sopiva lämpötila ja tuuletus pitävät huolen, että saunasta nauttii pitkän kaavan mukaan.
Puolisoni uskaltaa jo pulahtaa järveen, itse odottelen vielä. Saunan terassille viriteltyä.


Poikkeuksellisesti tekokukkia, periaatteistaan
voi joskus tinkiä!


Ateriat syödään ulkona. Tämäkin tuo vaihtelua arkirutiineihin. Hankin kantokorin, jolla tarvikkeet saa kerralla vietyä terassille. Ajan myötä herää usein ideoita, joilla parannella käytäntöjä.


Kevään vihreä väri horisontissa lämmittää mieltä.


Ranskiksia ja grillimakkaraa, joskus saa päästää
itsensä helpolla.


Kantokori on helposti otettavissa käyttöön.


TYÖNJAKO


Meillä on kuin itsestään valikoitunut työt, jotka kumpikin hoitaa tahoillaan. Minulle sopii muonitus ja tiskien tiskaus, ulkohommista ruohonleikkuu ja puutarhanhoito. Puolisoni huolehtii polttopuut ja saunan lämmityksen sekä erilaiset huoltotoimet kuten esim. kattojen ja räystäskourujen siivouksen roskista. Sitten on monia töitä, jotka tehdään yhdessä. 
Kun mökkirakennusta ja pihaa on vähitellen paranneltu itse, haluaa kaikesta pitää huolta, eikä se tunnu ollenkaan raskaalta. Sellainen, joka stressaa tekemättömistä töistä, kokee ehkä mökkielämän työleirinä. Meille, jotka tiedämme, että monet työt voi siirtää myöhemmäksi, paineita ei kehkeydy. Otamme liikkeessä pysymisen terveydestä huolehtimisena. Bonuksena tulee tyytyväisyys aikaansaamisista, erilaiset aistimukset linnunlaulusta tuoksuihin ja virkistävä vaihtelu.
Meille tämä elämäntapa sopii!


TÄNÄÄN YLLÄTTI! 


Teimme viikolla kaksipäiväisen retken Hankoon. Siellä kevät on hiukan pidemmällä. Saaristomaisemat ovat upeat sisämaan asukille. Pois lähtiessä etsimme karttasovelluksesta reittiä kotiin ja mitä näytöllä lukikaan; Ansku! En koskaan, ikinä , milloinkaan ollut kuullut paikasta nimeltä Ansku (Antskog). Siellä oli pakko käydä!
Matkan varrelta löytyi valtava taimisto, joka osoittautui Tahvoseksi, mututuntumalla suomen suurin alallaan. Toinen yllätys oli Fiskarsin ruukki. Kulttuurihistoriallisesti rikas ja luonnoltaan erityislaatuinen kohde, keskellä "ei mitään". Tänne emme olisi ilman Anskun kylää eksyneet.


Kyläkaimani!

2 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää mökki ja sen ympäristö.
  Fiskarsin ruukki ympäristöineen on tutustumisen arvoinen.
  Harvalla onkaan kyläkaimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, Ansku on ollut lempinimeni lapsesta asti ja kun näin sen kylän nimenä, en ollut uskoa silmiäni 😁

   Poista

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri