Pelargonian pistokaslisäys


PUUTARHAHARRASTAJAN OPAS

Facebookin puutarharyhmässä olen saanut erittäin arvokkaita neuvoja niin hyötykasvien kuin kukkien  kasvattamiseen. Myös tuholaisten torjunta ja olosuhteiden parantelu kuuluu yhteisön antiin. Ylläpitäjä Leena Luoto on miehensä kanssa julkaissut hyvän opuksen, jossa on päivitetty vanhoja toimintatapoja ja  helposti tajuttavaa uutta tietoa. Tämä painos on uunituore ja mukava välillä lukea kirjaa googlettelun sijaan.

PELARGONIAN MONISTUS

Puutarharyhmässä sain syksyllä vinkin pelargonian pistokaslisäyksestä. Tästä innostuneena halusin kokeilla miten tämä onnistuu omissa oloissa. Talviaika on haastavaa aikaa kasvatuksen kannalta sillä luonnonvaloa on vähän ja asuntojen korkea lämpötila huonontavat olosuhteita.
Mutta tähän asti kaikki on sujunut hyvin kasvivalon ansiosta. Huoneessa, jossa latvapistokkaat juurtuivat, asetin termostaatin mahdollisimman viileälle. Tässä vaiheessa on hyvä käyttää kirkasta muovihuppua tasaisen kosteuden säilyttämiseksi.

Seitsemän ruukkua mahtuvat vaivoin styroksilaatikon kanteen.


Näin pienestä latvapistokkaasta kaikki lähti.


Turvepurkissa kastelusta on huolehdittava hyvin.


Lisävalo on auttanut kasvattamaan taimista tanakat !

SIIRTO ISOMPAAN RUUKKUUN

Nyt kun taimet ovat hyvässä kasvuvauhdissa ja kehittäneet jo kukkiakin, vaihdan ne hiukan isompaan ruukkuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelargonia viihtyy ahtaassa ruukussa, joten vain hieman isompi astia on paras. Vaihdon yhteydessä yllätyin juuriston pienuudesta vaikka taimet ovat tanakat ja kerran jo latvottukin.
Kasvivalosta olen nyt luopunut, sillä päivä alkaa olla tarpeeksi pitkä ja valo riittää kevätauringossa  paistatteleville kasveille.


Puolivuotiaan taimen juuristo on pieni.


Uusi kasvualusta.

 JATKOSSA

Kevään tullen, kun pakkaset ovat väistyneet, pelargoniat pääsevät totuttelun jälkeen ulkoruukkuun. Kukkiakseen ne tarvitsevat säännöllistä lannoittamista. Tästä riippalajikkeesta riittää iloa niin kaupunkiasunnon terassille kuin mökille!

Tästä löydät syksyllä tehdyt toimet:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2020/01/tuplasti-pistokkaita.html

#pelargonia #pistokaslisäys

Kommentit

  1. Terhakat pelargonin taimet sinulla.
    Onneksi pelargonia on tullut uudelleen "muotiin".
    Ihanaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, itse muistan mummuni kasvatelleen niitä ikkunalaudalla, mutta itse käytän ulkoistutuksissa.

      Poista
  2. Kiva kun kävit blogissani! Mukava saada uusia blogikavereita. Onpa hyviä pelargonin taimia. Pelargoni on niin kaunis kasvi. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Oo,ihanat pelargoniat! Mukavia keväisiä puuhia!

    VastaaPoista
  4. Ihanat pelargoniat!
    Mukavia keväisiä puuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, puutarhaa kun ei vielä pääse rapsuttamaan, pitää näitä sisähommia harrastaa!

      Poista
  5. Mikä onnistumis prosentti. Minä olen yrittänyt lisätä omia pelakuita ja kasvattaa pistokkaista uusia mutta ei ole onnistanut. Olen yrittänyt juurruttaa ne vedessä. Luin vinkin että jos laittaa pajunoksan mukaan veteen niin siitä liukenee juurrutushormoonia. Nyt on tällainen kokeilu meneillään. Saa nähdä miten muijan käy 😁. Pitää minunkin kokeilla juurruttaa niitä suoraan mullassa. Siemenestä olen myös nyt kokeillut ja hyvin on itäneet kaikki siemenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistuu, valoa ainakin riittää näin keväällä. "Yrittänyttä ei laiteta"-sanonta pätee tässäkin!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit