torstai 16. tammikuuta 2020

Tuplasti pistokkaitaSYYSPISTOKKAITA


Syyskuun puolessa välissä otin koko kesän kukkineesta riippapelargoniasta pistokkaita. Ne juurtuivatkin hyvin ja kasvivalon ansiosta niistä kasvoi tukevat taimiet. Ilman lisävaloa niistä uhkaa tulla honteloita, moni laji ei menesty ollenkaan. Itse emokasvi ei selviytynyt talvesta mökillä, sillä se sai ikkunasta ainoastaan luonnonvaloa. Pistokkaat kasvatin kaupunkiasunnossa, sillä ne tarvitsevat tasaisen kosteuden juurtuakseen. Kiva huomata, että ensimmäinen kokeiluni onnistui ja oikeissa olosuhteissa kasvatus on helppoa.

Nyt taimet vaativat typistämistä, toiveena terhakat ja vahvat pelargonit. Samalla saan taas uusia pistokkaita.


Syyskuun pistokkaat juurtumassa.Neljän kuukauden kasvusaldo.Osa taimista on kehittänyt jopa kukkia.Jotta kasvi haarautuu, kannattaa taimi typistää
rohkeasti.

UUDET PIENOKAISET


Vanhoja taimia typistäessä saa tuplasti uusia pistokkaita. Leikatuista latvoista karsitaan lehtiä niin, että jäljelle jää 2-3 kpl. Näin kasvi käyttää voimansa juurten kasvattamiseen. Tynkä istutetaan syvälle multaan ja kastellaan. Juurtumisvaiheessa kannattaa istutukset peittää muovilla löyhästi, jotta kosteus pysyisi tasaisena. Multa saa olla laihaa, lisäsin kuitenkin hieman vermikuliittia, jotta kosteus säilyisi paremmin.
Vanhemmille pistokkaille voi tässä vaiheessa antaa hieman lannoitetta, jotta kasvu lähtee leikkaamisen jälkeen hyvään vauhtiin.


Latvasta saa pistokkaan karsimalla eli
jättäen jäljelle 2-3 lehteä.Istutus syvälle ruukkuun. Mullan pinnalla
on vermikuliittia.Kuusi uutta kasvia.Kasvivalo on tärkeä apulainen.


Nyt alkaa taas päivittäiset tarkastukset, mikä kosteustilanne pikkutaimilla on, multa ei saisi kuivahtaa. Isot taimet eivät tarvitse kastelua yhtä usein, pelargonia sietää jonkun verran kuivuutta. Kasvivaloa tarvitaan vielä helmikuun ajan, sen jälkeen alkaa olla riittävästi luonnonvaloa.

Ensi kesänä taitaa ruukkuistutuksistani löytyä  riippapelakuita!


Tässä pistokaspostaus syksyltä:
https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/09/syksyn-merkkeja-ajatukset-jo-kevaassa.html


6 kommenttia:

 1. Tässä oli minulle hyviä vinkkejä, sillä pistokkaani eivät likikään aina ole menestyneet.
  Kiitos.
  Mukavaa kuun loppua ja terkkuja Malesiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, no siellä ei tarvitse surkutella säitä, on eksoottisia kasveja ja nähtävää, mukavaa reissua ☀️

   Poista
 2. Jestas hyvin olet pistokkaat saanut menestymään. Minä sain syksyllä kaksi isoa amppelibelargoniaa jos haluan yrittää niitä talvettaa. No mitä halusin. Toisen vein kellariin ja toinen on mökillä sisällä. Molemmat on vielä hengissä. Mutta kasvu mitä on, on aivan heiveröistä ja valkoista. Saa nähdä onnistunko. Sinulla on aivan mahtavan upeat uudet pistokkaat jo kasvussa. Niin ja jos ymmärsin niin vanha juurakko myös hengissä. Kiinnostuneena seuraan jatkoa.

  VastaaPoista
 3. Pikkupistokkaat ovat todellakin hyvinvoivia, mutta emokasvi voi huonosti valon puutteen vuoksi. Siinä ei ole enää vihreää näkyvissä, joten sen kohtalo on tunkio. Mutta eipä tuo harmita koska "poikaset" taitavat selvitä🤗

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää! Tuo on todella fiksu tapa saada reilusti kukkasia kesäksi, mutta vaatii aikaa, vaivaa ja varmasti osaamistakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Onhan taimissa huolehtimista, mutta onnistuminen palkitsee 😊

   Poista

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri