10 alkukesän helppoa perennaa

 


Joka kevät odottaa innolla ensimmäisiä kukkijoita pihallansa. Mökkipuutarhurina valitsee, ja valikoituu ihan luonnostaankin, mahdollisimman vaivattomia perennoja. 

Osa on vuosikymmeniä viihtyneet puutarhassamme, samalla paikalla ja uskollisesti kukkien ilman lannoitteita tai suurempia hoitotoimia. Toiset taas levittäytyvät itsekseen, nousevat vähän eri kohdista kukkapenkkiä ja värikin muuttuu vuosien varrella. 

Ensimmäisessä kuvassa on Lehtosinilatva, jota löytyy puutarhastamme myös valkoisena. Se leviää suikertavan juuristonsa, mutta myös siementen avulla. Pidän itsestään leviävistä kasveista, sillä herkätkin kukat tulevat oikeuksiinsa isoina mättäinä.Päivänlilja

Päivänlilja ei ole vaativa alustan suhteen. Joskus olen jakanut paakun ja vienyt jakopalan uuteen paikkaan ja vähän multaa päälle. Usko tai älä, sieltä se ponnistaa kasvuun kunhan ei ihan savimaata ole alla.

Kaunis keltainen kukinta valaisee puutarhaa alkukesästä. Kauniit lehdet tekevät vaikutuksen kukkapenkissä kukinnan jälkeenkin.Rentoakankaali

Tämä on maanpeiteperenna, joka leviää helposti myös nurmikolle. Sen voi rajata halutessaan, mutta itse en ole nähnyt tarpeelliseksi. Nurmikkoa leikkaamalla se pysyy aisoissa. Rentoakankaali on myös hyvin vaatimaton alustan suhteen.
Lehdet ovat osittain ainavihannat. Sävy on hyvin tummanpuhuva.
Akileijat

Tämä herkkä perenna kukkii vaaleanpunaisin, sinivioletein ja valkoisin kukin.
Kukissa on yksinkertaisia ja kerrattuja variaatioita. Lehdistä muodostuu kaunis pyöreä lehvästö, josta nousee hennot kukkavanat. Lehdistö on vielä kukinnan jälkeen kiva lisä kukkapenkissä.
Akileijat siementävät ja leviävät helposti ympäristöönsä. 

Iirikset

Nämä kaunokaiset ovat jo yli viisikymmentä vuotta viihtyneet samalla paikalla. 
Ne kasvavat erittäin kuivalla paikalla yhdessä pionien kanssa. Iirikset nousevat joka vuosi, vaikka kevät olisi vähäsateinen. Välissä on ollut vuosia kun puutarhaa ei ole kukaan hoitanut, mutta ne pärjäsivät silti hyvin.
Särkynytsydän

Särkynytsydän vaatii ravinteikkaan ja multavan kasvupaikan eikä se siedä paahdetta. Lehdet kellastuvat kukinnan jälkeen, joten eteen on hyvä istuttaa esim. kuunliljoja paikkaamaan lovia.
Oikealla paikalla tämä kasvaa korkeaksi, pensasmaiseksi perennaksi, jonka kauniit sydämen muotoiset kukat ovat ihastuttavat.
Sammalleimu

Tämä kivikkokasvi kukkii aikaisin keväällä/alkukesästä. Se kasvattaa kauniin tiheästi kukkivan mättään, joka leviää vähitellen, mutta maltillisesti. Värisävyjä on useita. Tämä ei vaadi juurikaan hoitoa, ehkä kastelua, jos kuivaa kautta on kestänyt pitkään.Kuunliljat

Kuunliljat ihastuttavat lehtiruusukkeillaan, kukinta on yleensä vaatimaton. Värisävyjä ja kuvioita on paljon, itse pidän tästä valkovihreästä yhdistelmästä.
Se tuo kontrastia kukkapenkiin koko kesäksi. Tämä ei ole vaatinut lannoittamista eikä kasteluakaan.
Espanjankurjenpolvi

Tämä on tänä keväänä istutettu taimi, eikä kokemusta ole vielä kertoa. 
Valitsin tämän värisävyn, mutta myös helppohoitoisuuden vuoksi. 
Se on maanpeittoperenna, jonka lehdistö on erinomaisen peittävä. Ostin vain yhden taimen, jonka toivon vähitellen levittäytyvän alueelle. Kukinta on pitkä ja kuten kaikki kivikoissa viihtyvät perennat, on tämäkin vaatimaton kasvualustansa suhteen.


 

Keijunkukat

Keijunkukat tuovat väriä puutarhaan lehdistöllään. Näitä limen värisiä pikkutupsuja minulla on useassa paikassa. Se tuo valoa ja kontrastia kukkapenkiin. Kukat ovat pienikokoisia, mutta herttaisia.


 


Viime kesänä samaan aikaan puutarha näytti tältä: 

#perenna #puutarha #helpotperennat

Kommentit

 1. Olet oikeassa nämä ovat helppoja perennoja ja näistä melkein kaikki minulla on myös mökillä .

  VastaaPoista
 2. 5 noista löytyy meidänkin mökiltä :) Akileijat jouduin siirtämään viime vuonna terassin tieltä ja nyt näyttää siltä, että ne eivät siitä tykänneet. Voihan olla, että ne viettävät välivuotta? Helppous on kasvien suhteen minunkin mottoni mökillä, kuin myös kotona .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat saattavat ilmestyä kuitenkin jostain, toivotaan. Aikani kokeilin vaativia kasveja ja tajusin, että turha taistella luontoa vastaan. Niitä on paras suosia, jotka viihtyvät 🙂

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit