tiistai 2. kesäkuuta 2020

Etätyö mökillä
Työnteko etänä voi mökillä olla yhtä tehokasta tai jopa tehokkaampaa kuin konttoriolosuhteissa tai kaupunkiasunnossa. Työntekijäkokemuksena paikan vaihtaminen konttorista mökkiolosuhteisiin on ihanteellinen. Väitän, että stressitaso pysyy matalammalla mitä vähemmän kuormittavaa hälinää ympärillä ja mitä enemmän rauhoittavia elementtejä on näkökentässä.


TYÖNTEKIJÄKOKEMUS


Hyvä työntekijäkokemus syntyy monista eri tekijöistä, mm. ympäristöstä. Yritys hyötyy, jos henkilökunta voi valita, miten ja missä omaa ammattiaan on mahdollista harjoittaa. Mökillä jää pois työmatkat, jotka varsinkin ruuhkissa nostavat stressitasoja. Autossa istuminen on palkatonta ja tuottamatonta aikaa työssäkäyvälle. Pinnaa kiristävät myös täpötäydet bussit ja junat sekä viivästykset ja häiriöt aikatauluissa. Rahaa ja aikaa siis säästyy.

Monille keskeytykset työpaikalla ja ympäröivä hälinä koettelevat paineensietokykyä. Mökillä nämä karsiutuvat minimiin. Henkinen akku latautuu kun kuulee linnunlaulua tai laineiden liplatusta.

Työajan joustavuus helpottaa arkea ja tätä moni arvostaa. Mökillä tauko tulee vietettyä helpommin ulkona kuin kaupunkiasunnon työpaikalla. Jopa työterveyslääkäri suosittelee päätetyössä välillä pitämään paussia ja siirtämään katseen mahdollisimman kauas, mielellään vihreään väriin. Mökillä tämä onnistuu helposti. Vihreän värin tuijottaminen rentouttaa silmien lihaksia, mutta luonto itsessään on jo elvyttävä elementti.Horisontissa silmä lepää.
Horisontissa silmä lepää.


ETÄTYÖN EDELLYTYKSET


Etätyön ensimmäinen edellytys on nettiyhteys sekä tietokone, jossa on tarvittavat tehot ja ominaisuudet. Jo 100 Mbp/s nettiyhteys riittää kun tarvitaan esim. Microsoft Teams-ominaisuuksia tai Skypeä. Tällä nopeudella workshop-kokoontumiset onnistuvat jo ympäri Suomea.

Työpaikalla on yleensä hoidettu työpisteen ergonomia hyvin ja on tärkeää saada olosuhteet niin koti- kuin mökkioloissa lähes samalle tasolle. Minimivaatimuksia ovat hyvä tuoli sekä pöytä, joka mielellään soveltuu myös seisomapisteeksi. Instagramissa voi nähdä kuvia, joissa aurinkotuolissa istuvalla henkilöllä on näyttöpääte sylissä ja laiturin päässä siintää auringosta kimaltava järvi. Usein kyseessä on lavastus, sillä auringonpaisteessa näytöltä on vaikea nähdä mitään ja työergonomiasta ei voi puhua lainkaan. Jotta tehokkuutta ei menetetä, kannattaa työt hoitaa enimmäkseen sisätiloissa. Jo ikkuna työpisteen takana tuo mökkimiljöön edut esille. Ja lounas maistuu tietenkin paremmalta kauniissa ulkoilmassa.Ihanteellinen ympäristö lounastaa.


Rauhallinen ja stressitön ympäristö luo parhaat olosuhteet hyville yöunille. Lisääntynyt ulkona oleilu ja päivän aikana otetut askeleet parantavat palautumista työpäivästä, helpottavat nukahtamista sekä lisäävät terveyttä. Suomen lyhyestä kesästä voi täten nauttia joka päivä eikä odotus lomasta nouse liian suureen mittaan. MÖKIN SIJAINTI


Jos voi tehdä töitä enimmäkseen etänä, mökin ja kaupunkiasunnon etäisyydellä ei ole suurta merkitystä.
Mikäli konttoripäiviä tulee viikottain, nopeasti taittuva matka on hyvä ottaa huomioon mökin ostoa harkitessa.

Lue ao. postauksesta meidän kesäpaikan sijainnista:Mökin aktiviteetit tuovat kaivattua vaihtelua.2 kommenttia:

  1. Tuo teidän mökki on varmasti ihanteellinen myös etätyöhön. Noissa maisemissa silmä lepää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista kommentistasi☺️. Kyllä Suomen luonto on kesällä niin kaunis, että sitä kannattaa tankata mahdollisimman paljon talven varalle!

      Poista

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri