torstai 18. kesäkuuta 2020

Kesäjuhlat mökillä- nappaa järjestäjän muistilista talteen!KUN KUTSUT ON LÄHETETTY


Kun juhlat järjestetään mökillä, kannattaa aloittaa suunnittelu jo hyvissä ajoin. Kutsut on lähetetty ja lähden miettimään ensin tarjottavia. Suuressa roolissa on sää, jota ei voi valita, joten tilanteen mukaan on mentävä. Grillaus yleensä onnistuu sateisellakin säällä ja lihaa, kalaa sekä sesongin kasviksia käyttämällä onnistuu varmasti. Jos vieraita on tulossa paljon, on esimerkiksi kalakeitto isossa kattilassa  huoleton valinta. Se ei sitouta keittiön väkeä hellan ääreen, sillä sopan voi muhitella valmiiksi etukäteen. Juomat ja leivät vain kylkeen.

Kun juhlat on maalla, siellä pitää ottaa erilaisia asioita huomioon kuin kaupungissa. Varsinkin, jos mukavuuksia ja tilaa on niukemmin. Yöpyjille pitää olla nukkumapaikat, ruokien ja juomien kylmäsäilytys (varsinkin helteillä) pitää ottaa huomioon ja joitakin aktiviteetteja on hauska harrastaa, kun juhliin halutaan rentoa meininkiä.

Ulkona oleskelu kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaksi, istumapaikkoja saa olla niin paisteessa kuin varjossa. Jos ilta viilenee, on hyvä varata esim. fleecepeittoja lähettyville. 

Huussin viereen järjestin käsienpesupisteen, kannun kylmä kaivovesi muuttuu auringonpaisteessa sopivan lämpimäksi.

EDULLISET KORISTELUT


Hyvällä mielikuvituksella rekvisiittaa yleensä löytyy varastoista. Meillä on kymmenen vuotta sitten hankittu koottava katos, joka on palvellut aina pihajuhlia järjestettäessä. Nyt on luvattu auringonpaistetta ja ruokailu tapahtuu ulkona, joten pystytämme sen noutopöydän suojaksi. Autotallin perukoilta löytyi vanha maitotonkka, jonka suulle laitoin miljoonakelloamppelin. Viereen vielä talikko,  näin juhliin saadaan pienellä vaivalla maalaistunnelmaa!
3x3 metrin katos taittuu pieneen tilaan.
Maitotonkka odottaa kukkiaan.Katos löysi paikkansa talon seinustalta,
grillauspiste siirtyi taka-alalle.Pihapiiristä löytyivät nämä kaunokaiset.Daalioissa löytyy upeita värejä!Paperilyhtyjä voi hankkia lisäämään juhlan tuntua.Kukat luovat juhlantuntua ja luonnossa sekä puutarhassa on nyt paljon kukkivia kasveja, juhannusruusuja, pioneja, lupiineja, iiriksiä ym. Luonnonkukkakimppu on kaunis, lasipurkkeihin asettelemalla voi tuoda keskikesän tunnelmaa vaikka joka nurkalle.

Saunalle laitan pesu- ja löylyhuoneeseen koivunoksia tuoksua tuomaan, sillä vihtoja en ole nyt ehtinyt sitoa.Koivunoksat saunalla.Istutin saniaisen pihasta ruukkuun.
Se viihtyy varjossa ja pääsi saunan terassin
nurkkaan tuomaan eksoottista tunnelmaa.


HUOMIOITAVAA RUOKIEN KANSSA


Kylmäketjun pitää olla katkeamaton kesäkuumalla. Lihojen ja kalojen hankkiminen on hyvä jättää mahdollisimman myöhäiseen ajankohtaan. Kylmälaukku on tärkeä olla mukana kauppareissulla. Majoneesikastikkeet kannattaa vaihtaa jogurtti- tai ranskankermapohjaisiin. Helposti pilaantuvien ruokien alle ajattelin laittaa "kylmäkallet" tarjoilun ajaksi. Juomiin lisättävät jäät voi pakastaa ajoissa ja esim. kertakäyttömukeihin tehdyt isot jääpalat kestävät kauemmin kannussa kuin pienet. 

Tällä kertaa juhlat vietetään nyyttikesteinä eli sovitaan mitä kukin tuo. Meidän porukan kesken vallitsi hyvä henki ja kaikki loksahti kohdilleen upeasti. Kun kaikilla on halu osallistua juhlien järjestämiseen, tietää se hauskaa yhdessäoloa! AKTIVITEETIT


Päivä pitää sisällään herkuttelua, saunomista, lipunnoston ja ehkä soutelua lähivesillä. Tämän lisäksi, jos helle ei uuvuta liikaa, voidaan kisata tikanheiton mestaruudesta tai kokeilla taitoja kroketinpeluussa. Pienin vieras tahtoo varmasti puhallettavan uima-altaan käyttöönsä. Kuulen jo korvissani iloisen puheensorinan ja naurun. Näitä partyja ei ole tarvinnut stressata. Tiedän vieraiden ottavan rennosti ja maalla kaikki ei ole niin justiinsa!POIMI MUISTILISTA KESÄJUHLIEN JÄRJESTÄMISESTÄ:

 • Suunnittele etukäteen hyvin ja kirjaa ideat ylös.
 • Etsi koristeluideoita esim. Pinterestistä (siellä on vaikka mitä eli varaa tähän aikaa).
 • Laadi lista, kronologisessa järjestyksessä, mitä pitää tehdä.
 • Laadi menu.
 • Tallenna reseptit samaan paikkaan, josta löydät ne helposti.
 • Tee ostoslista.
 • Mieti mitä voit hankkia/tehdä jo hyvissä ajoin, näin vältyt viimehetken kiireeltä.
 • Pese, pilko, marinoi ja kypsennä etukäteen kaikki ruoka-aineet, mitkä voit.
 • Stressiä vähentää, jos pystyt tekemään ostokset aamuvarhain, kun muut eivät ole vielä liikkeellä.
 • Jos viimeiselle päivälle jää hyvästä suunnittelusta huolimatta paljon tehtävää, mieti voiko jonkin asian jättää pois.
 • Ja jos jotakin jäi pois, vain sinä itse tiedät sen! Vieraat juhlivat iloisen tietämättöminä asiasta.
 • Luota siihen, että Suomen kesä, luonnonkukat, tarjoilusi ja iloinen mielesi riittävät aineksiksi hyviin juhliin!
 • Kun juhlahumu on ohi, voit miettiä mitä oli liikaa, sopivasti tai liian vähän ja liittää nekin muistiinpanoihisi. Säästä nuo ylöskirjaukset ja kun joskus taas on juhlan aika, löydät jo hyviksi  koetut asiat helposti!TÄNÄÄN JÄNNITTÄÄ:


Kaikki etukäteisvalmistelut olen saanut valmiiksi ajoissa. Minulla on tapana kirjata ylös tarjottavat, yksityiskohdat, mitä voin tehdä etukäteen ym. seikat, joten on ihana odottaa vieraita kun saa liukua juhlien aattona hiljalleen tunnelmaan. Vain säätila jännittää, tosin sadetta ei pitäisi tulla ja hyvä niin!

Tulevassa postauksessa tiedämmekin jo kuinka juhlat sujuivat!

Alla olevasta linkistä pääset kurkistamaan missä juhlia vietetään:

2 kommenttia:

 1. Kauniit puitteet.
  Ja hyviä vinkkejä.
  Varmasti on/oli mieleenpainuvat ja tunnelmalliset juhlat.
  Odotan innolla seuraava postausta.
  Hyvää kesäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi💗. Toivotan mukavia kesäkuun hetkiä myös sinulle!

   Poista

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri