Kolme helppoa kasvia pensasaidaksi



Mökkipihallamme on ollut muutama villiintynyt alue, jotka haluamme käyttöön. 

Raivasimme sekalaista kasvillisuutta tontin rajalta, pihlajaa, pajua, leppää sekä kortetta ym. ruohoa. Näkymä naapuriin ei ole avara, mutta kaipaa peittoa kuitenkin. 

Tässä helpot, omasta pihasta otetut taimet, joita hyödynnän aidaksi tontin rajalle. 

KUUSI

Kun on tarve ympärivuotiselle näkösuojalle, helpoin vaihtoehto on kuusi. Pieniä alkuja löytyi ympäri pihamaata ja näistä istutimme kriittisiin kohtiin kaistaleen aitaa. 
Kuusi ei vaadi maaperältä paljoa, se kasvaa valossa nopeasti tuuheaksi. Tarkoitus on muotoilla aita kapeaksi ja pitää korkeus maltillisena. 
Juuri istutettu taimi kannattaa ensimmäiset viikot kastella joka päivä. 

Nämä löytyivät oman pihan valikoimista. 


Taimet kannattaa istuttaa melko lähekkäin, 
jos haluaa tiiviin seinämän. 


PENSASANGERVOT

Virpiangervot viihtyvät melkein missä vain. Se leviää juuriversojen avulla ja siksi halusin siirtää sen pois perennapenkin läheisyydestä.
Otin isot juuripaakut idänvirpiangervoistani ja siirsin ne tontin laidalle. Uutta multaa päälle ja kastelua. 
Ne eivät ole moksiskaan siirtelystä. 
Angervot sietävät hyvin leikkausta, joten ne voi leikata muotoon tai antaa kasvaa vapaaksi aidanteeksi. 
Alkukesästä aidanne kukkii viehkein valkoisin kukin. 

Idänvirpiangervo kotiutuu helposti istutuspaikkaansa. 


Angervon herkät kukat. 


Purppuraheisiangervo tuo väriä lehdistöllään. 

RUUSU

Kuivina kausina, kun nurmea ei usein leikata, maasta pukkaa esiin Poppius-ruusun versoja emopensaan ympärille.
Alkukesästä kaivoin versot ylös. Yritin ottaa juuria mahdollisimman paljon mukaan. Kolme tainta istutin ruukkuun. Laitoin purkit kirkkaaseen muovipussiin, johon leikkasin pienen tuuletusaukon. Alut olivat kuin pienoiskasvihuoneessa. 
Muutaman viikon päästä totesin, että ruusut ovat virkeät, joten ne voi istuttaa maahan. 
Tein kahdesta puolilahosta hirrestä istutuspaikan. Niiden väliin reilusti multaa ja Suvi-ruusun  lopullinen paikka on valmis. Säännöllinen kastelu tässäkin takaa juurtumaan lähdön. 

Poppius kasvaa kaksimetriseksi aidanteeksi. Sen oksilla ihastuttaa alkukesästä tuoksuvat, vaaleanpunaiset ruusut. Suviruusu kukkii edellisvuoden versoilla, joten vain vanhimpia ja kuivuneita oksia kannattaa poistaa. 

Vanhat hirret rajaa ruusuaidanteen. 


Pienet alut ovat hyvässä kasvuvauhdissa. 


Suviruusu on juhannusruusun sukua. 



KASVIT JOITA EN SUOSITTELE 

Terttuselja ilmestyy usein ihan itsestään pihaan. Sen keväällä puhkeavat lehdet ja kukat ovat kaunis väripari ja se on nopeakasvuinen pensas. 
Kuitenkin sen marjojen siemenet ovat myrkylliset, se vie myös leveyssuunnassa ison tilan ja se kuuluu haitallisiin vieraslajeihin. 

Terttuselja


Tuijat ovat kovassa suosiossa. Niitä löytyy jokaisesta puutarhamyymälästä. Pienet taimet ovat usein tarjouksessa ja niillä saa ikivihreää pihaan, uskon niiden siksi viehättävän pihan rakentajia. 

Meillekin perustettiin, yhdessä naapurin kanssa, Brabant-aita noin kymmenen vuotta sitten. Se on vaatinut kastelua kuivina kesinä ja silti isojakin tuijia on kuollut. Ne on aina vaihdettu uusiin ja kun vanhat ovat jo isokokoisia, näyttää uudet pieniltä niiden rinnalla. Toisaalta, jos ostaa samaa kokoa, hinta on korkea. 

Tämän vuoksi laitamme nyt kuusta, sillä kasvuunlähdön jälkeen, se pärjää hyvin kuivassakin. Hoitona on ainoastaan leikkaaminen keväällä tai myöhään syksyllä. Näin aidasta tulee tuuhea ja säännöllisen muotoinen. 

Meidän tuija-aita, joka välillä 
kärsii kuivuudesta. 

Pihan kasveja hankkiessa, ei kannata välttämättä mennä muodin mukaan. Ulkomailta tulevat uutuudet saattavat vaatia paljon suojaamista ja hoitoa oikeiden  olosuhteiden saavuttamiseksi. 

Usein suositellaan tarkastelemaan naapurustossa menestyviä kasveja ja valita niitä puutarhaan. Myös nk. perinnekasvit ovat hyvä kriteeri. Kotimaisilla taimistoilla myydään vanhoista suomalaisista kannoista kasvatettuja taimia. Ne pärjäävät suomalaisissa pihoissa huoletta.

No nyt meillä on helppohoitoinen näkösuoja kasvamassa ja kastelulla taimet kasvavat vankoiksi. Ne saavat vuosien vahtivuoron raja-aitana.

#puutarha #pensasaita #aita 

Kommentit

  1. Hienoa kun voi omasta pihasta siirtämällä saada aikaan esim. aitaa, kuten te noilla kuusilla. Kuusiaita on tosi kaunis, kunhan sen vaan leikkaa tarpeeksi ajoissa, jotta siitä tulee tuuhea. Joskus näkee sellaista että kuuset on katkaistu vasta tosi pitkinä ja sitten paksut rungot paistavat paljaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! On hyvä kasvattaa kuusiaita pienistä taimista ja huolehtia leikkauksesta kun istutuksesta on kulunut pari vuotta. Nekin vaativat huolenpitoa.

      Poista
  2. Meidän piha, tai oikeammin sen metsäinen reuna-alue, on täynnä kaikenlaisia puuntaimia. Juuri siirrettiin muutama suurehko, nuori pihlaja parempaan paikkaan kasvamaan. Toiveissa, että ne sitten isoina suojaisivat omenapuuta pihlajanmarja joilta ja toki kesäisin ovat vähän näkösuojaakin. Ajatuksena on vielä joitain muitakin taimia kaivaa ylös ja istuttaa hyödyksi toiseen kohtaan pihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan järkevää hyödyntää oman tontin taimia. Niitä ei aina hoksaakaan muun kasvillisuuden seasta. Useamman taimen ostaminen on kallista lystiä🤗

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit