Pihapuun kaato

 Mökkipihassamme on muutamia vanhoja puita ja nyt tuntui ajankohtaiselta kaataa rakennuksen lähellä kasvava honkapuu.

Tämä noin 24 metriä korkea mänty on terve, mutta se aiheuttaa ongelmaa roskaamalla terassia ja talon kattoa. Alkukesästä pöllyävä siitepöly sotkee harmittavasti kalusteet ja siksi myös vaatteet. Seuraavaksi leijuvat ilmassa männyn siemenet ja syksyllä puu irrottaa vanhimman neulasvuosikertansa pihan omistajan harmiksi. 

Korkealla sijaitseva oksisto varjostaa kasveja. Omenapuuni sekä muutama vuosi sitten istuttamani Moskovan kaunotar-syreeni kärsivät suuren puun juurien aiheuttamasta kuivuudesta. Syreeni ei ole vielä kukkinut lainkaan ja odotan kovasti, että tämä toimenpide edesauttaa sen hyvinvointia.

Vanhan männyn kaataminen on harkittu etujen ja haittojen kautta, joten päätös oli helppo tehdä.


ESIVALMISTELUT

Puu sijaitsee hankalassa paikassa, joten kaatamiseen tarvitaan ammattilainen. Hän tekee arviokäynnin etukäteen. Tärkeää on suunnitella kaatotapa ja -suunta, jotta pihan rakennuksia tai istutuksia ei vaurioidu. Ajankohtana maaliskuu on hyvä, sillä lunta on vielä paljon kasvien ja nurmialueen suojana. Työ suoritetaan pystykaatona, sillä piha on pieni ja mökkirakennus sekä terassi ovat rajoittamassa kaatosädettä.

Tämä mänty on toiminut niin tinttien kuin kirjosiepon pesäpuuna. Linnunpöntön siirtäminen ennen pesintää oli tärkeää. Lähistöllä sijaitsee sopiva runko asumukseksi. Tiaiset ovatkin jo käyneet asuntonäytössä uudessa sijainnissa.


Tämä puu on kaadon kohteena.


Tässä kesäkuvassa männyn runko 
näkyy oikealla.


Pikkulintujen pesäpönttö siirtyi naapuripuuhun.

AMMATTILAISEN TAIDONNÄYTE

Hinnasta ja kaatopäivästä oli sovittu ja tänään puunkaataja ryhtyi työhön. Hän teki huolellisesti alkuvalmistelut; puki valjaat ja varmisti, että kaikki tarvittava on kyydissä. Mieheni toimi "narumiehenä". Ohjeiden mukaan hän ohjaili oksien putoamista halutulle alueelle.

Metsuri kiipeää runkoa ylös ja samalla sahailee oksia poikki matkan varrelta. Itse seuraan sivusta tätä huimapäistä tehtävää. Tällä tyylillä kaataminen vaatii hyvää kuntoa, rohkeutta ja huolellisuutta sekä runsaasti kokemusta ja tietotaitoa. 
Haltioidun tyypeistä, jotka osaavat jotain sellaista, mihin itse ei pystyisi. Kun tämä hurjapää huojui 24 metrisen männyn latvuksessa, pystyin tuskin enää katselemaan.

Kaato sujui kuten suunniteltu oli. Oksat ja pätkitty runko odottavat nyt maassa sahaajaa ja oksasilppuria. Sopimukseen ei kuulunut halkomista tai roskien poisvientiä, koska halusimme suorittaa homman itse. Tiedämme siis, mitä seuraavina päivinä mökillä hommaillaan!


Sahuri aloittaa alaoksista.


Huimapää korkeuksissa.


Animaatio kaadosta.


Tässä on puhdetta muutamaksi päiväksi.


Samalla saamme puuvaraston täyteen.
Tämä kuva on aikaisemmilta vuosilta.


Ja koska työn hinta varmasti kiinnostaa, kerron että puun kaataminen maksoi kolme sataa euroa. Tästä saan vielä hiukan kotitalousvähennystä, joka palautuu tililleni ensi vuonna.

Kiitos mielenkiinnostasi ja mukavaa kevään odotusta!Kommentit

Suositut tekstit