Kevään hommalista mökkiläiselle

 

Vaikka käytämme mökkiä ympäri vuoden, on töitä, jotka voi tehdä ainoastaan keväällä. Meidän mökillä odotetuin homma on vesipumpun asennus pakkasten mentyä. Tämä helpottaa niin taloustöitä, vesien vientiä saunalle, että kasvien kastelua.  Alla muutama muu tehtävä, jotka ovat to do-listalla.

KEVÄTSIIVOUS

Suursiivoustarve näkyy kevätauringon valaistessa joka ikisen nurkan ja sopukan mökillä. Syksyllä sisätilojen lämpöön nostetut tavarat viedään nyt kylmävarastoon. Esimerkiksi vesipumppu, painepesuri sekä vesiletkun suuttimet saattavat rikkoutua, jos ne jättää pakkasen armoille. Nämä tavarat saavat talven ajaksi paikan makuuhuoneen nurkasta, mutta tänään häädän ne siivouksen tieltä.
On ihanaa heittää matot ulos, terassin kaiteella ne tuulettuvat raikkaiksi. Imurointi ja lattioiden pesu tekee ihmeitä. Myös torkkupeittojen pölyt lähetän kevättuulien mukana kauas pois.


Mökkiin tuli siivouksen myötä
raikas tuulahdus.

PUUTARHASSA

Kun lumet ovat sulaneet voi pihaa haravoida kevyesti. Nurmen pinnalta voi haravoida esim. kuivat lehdet ja puista pudonneet oksat. Maan ollessa vielä jäässä, kannattaa kuitenkin varoa, ettei vahingoita vielä uinuvia nurmiheiniä. 

Talvipeitteet jätän aroille kasveille, sillä auringon lämpö saattaa herättää niiden maanpäällisen osan vaikka juuristo on jäässä. Tämä voi olla kasville varsin vahingollista. 
Myös jänisverkot saavat jäädä, koska syksyllä suoritetun työn palkinto voi yhden yön aikana kadota.

Maan kylmyydestä kielii se, että sipulikasvit eivät ole vielä nousseet pintaan. Syreenin silmut jo hiukan pullistelevat. Kevät saattaa edetä nopealla aikataululla, kunhan lämpimät säät jatkuisivat. Myös muutama sadekuurokin edistäisi roudan sulamista.


Lumet on poissa, mutta maa vielä jäässä.


Esikasvattamalla puutarhaharrastaja
saa kädet multaan.


Kun omat helmililjat uinuvat vielä,
saa kaupasta kukkivaa puutarhaan.

UUSI LAITURI

Kun järvi on jäässä ja veden pinta matalalla on hyvä aloittaa laituriprojekti.
Pääsiäisen aikaan on useampi vapaapäivä ja hankkeeseen sopiva sää, ryhdyimme siis tuumasta toimeen. 

Työmaan ympärillä on helppo rakentaa, kun jää vielä kantaa. Sahaamalla jäähän reiät, saimme mm. kierrettyä ruuvipaalut sopivaan kohtaan. Sulan veden aikaan työ olisi ollut vaivalloisempi. Avoveden äärellä on myös vaarana kadottaa työkaluja järven pohjaan, ainakin meidän amatöörien häärätessä. 
Pidimme tuumaustaukoja usein eikä tahti rasittanut, tavoitteena oli saada runko valmiiksi pyhien aikana. Tämä toteutui ja projekti jatkuu taas kun niin huvittaa.


Uusi laituri lähtee rantasaunalta.


Kehikko alkaa olla valmis
muutamaa tukijalkaa lukuunottamatta.


Ruuvipaalut läpäisevät jään avannon avullaPIKKUHOMMIA

Nyt on aika kantaa puutarhakalusteiden pehmusteet paikoilleen. Samalla terassi pitää harjata puun kaadosta syntyneestä roskasta.
Pienet lumen rippeet hajotan sulamisen toivossa. Myös alppiruusujen tyvelle annan vettä, jotta jää sulaisi ja kasvi pystyisi selviytymään auringon kuivattavista säteistä. Jo kevättalvella rhodot saivat varjostusverkot yllensä, samasta syystä.

TÄNÄÄN ILOITSEN...

...kevään saapumisesta. Se tuo tullessaan vihreyden, muuttolinnut, tuoksut, veden liplatuksen. Kaikille aisteille koettavaa.Kommentit

  1. Samoin me käymme mökillä ympäri vuoden ja siellä siellä on meilläkin kaikenlaista tavaraa vielä säilössä. Siivousta teimme mekin hieman mutta vielä on remontit kesken. Lunta on vielä että pihahommia ei juurikaan voinut tehdä. Mutta perhosia ja lintuja ihailin ja kuuntelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentistasi! Samoja hommia siis teilläkin ja varmaankin monella mökkiläisellä tähän aikaan. Mukavaa kevättä sinne päin 🤗

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit