sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Rantasaunan terassi saa istutukset


JOTAIN UUTTA


Kesäkukkien valikoima on joka vuosi runsaampi ja runsaampi. Tänä vuonna halusin jotakin uutta, perinteisten sijaan. Lähdinkin puutarhamyymälään ilman ennakkosuunnitelmia. Ainoa ajatukseni oli, että saisin hiukan eksotiikkaa, vivahteita kaukaisista maista ja palan paratiisia terassillemme.

Itselleni uusi tuttavuus on kurkuma, jota käytetään myös huonekasvina. Sen kukinto on eksoottisen näköinen ja itse valitsin valkoisen väriksi. Jo yksi kasvi riittää katseen vangitsijaksi. Hinta on melko korkea, joten jos olosuhteet tai hoito eivät kasvia miellytä, niin yhden menetys ei vielä harmita suuresti.

Aikaisempina vuosina olen ihastellut verililjapuuta ja nyt se on ensimmäistä kertaa kokeilussa rantasaunamme terassilla. Sen punrtavat lehdet tuovat väriä istutuksiin ilman kukintaa ja sopii hienosti vanhan hirren kanssa.

Hentohöyhenheinä ihastutti suloisuudellaan. Sen silkkimäiset, kapeat vihreät lehdet nuokkuvat rennosti ja liikahtavat pienestäkin tuulenvireestä. Niitä ajattelin istuttaa jokaiseen ruukkuun tuomaan yhtenäistä ilmettä. Tämä heinä sopi hienosti kaikkien kasvien kaveriksi.

Tähtisilmä kuuluu tutumpiin tuttavuuksiin istutuksissa. Sillä halusin tuoda väriä terassille. Värikirjo on laaja valkoisesta keltaiseen ja oranssiin, punaisesta lilahtavaan ja kaikkea siltä väliltä. Itse valitsin lilahtavan sävyn, jonka keskusta oli samaa sävyä verililjapuun kanssa.
Kurkuman tanakka kukka ja isot
mehevät lehdet.
Verililjapuu tuo väriä pelkällä lehdistöllään.

Tähtisilmän lilahtava värivariaatio.

Hentohöyhenheinä on suloinen lisä
istutuksiin.

Terassikalusteet saivat istuintyynyt
ja istutukset tuovat ilmettä.
IKÄVÄ YLLÄTYS


Lumipalloheisi voi silminnähden huonosti. Lehdet ovat käppyrässä ja lähemmin tarkasteltuna niiden alta löytyy mustia kirvoja sadoittain. Torjuntatoimiin on alettava heti. Ensin suihkutin koko pensaan kylmällä kaivovedellä. Sen jälkeen mäntysuopaliuos suihkupulloon ja koko pensas pitää käydä huolellisesti läpi torjunta-aineella. Olen erittäin myrkytysvastainen, mutta joskus niihin on kuitenkin turvauduttava.
Siirsin pensaan viime vuonna uuteen paikkaan ja voi olla, että kasvin vastustuskyky tuholaisia vastaan on siitä johtuen heikentynyt. Lumipalloheidessäni on jo nuppuja ja sen upeat valkoiset kukat kestävät pitkään loistossaan. Pensas on muuten helppohoitonen ja oksia voi taitella myös maljakkoon.
Mustia kirvoja jokaisen lehden kimpussa.
Pensas ei toivu ilman hoitotoimia.
Laimennan mäntysuopaliuosta
vedellä ja suihkutan huolellisesti
pensaan, myös lehtien alapuolelle.
Viime vuoden kukoistusta.
MUUALLA PUUTARHASSA


Muualla puutarhassa löytyy jo kukkivia sipulikukkia, aikaisia perennoja, luumupuita sekä luonnonkukkia. Kevät on kyllä niin ihanaa aikaa!

Vajan edustalla viime syksynä istutetut 
tulppaanin sipulit.
 Tulppaanit ovat kukkineet pitkään
viileiden säiden ansiosta.
Myös narssissi `Pink Charm´ loistaa.
Vuorenkilpi avautumassa.
Lapsuuteni suosikkikukka lemmikki.
Luumupuu kukassa.

Mökin ikkunasta kelpaa katsella valoisia
iltoja ja auringonlaskun viimeisiä säteitä.


2 kommenttia:

 1. Ihania - vähän erilaisia - istutuksia. Ja perinteisiä kaunottaria.
  Toivottavasti lumipalloheisi toipuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Uskon, että lumipalloheisi toipuu, sillä uskon päässeeni torjuntatoimiin ajoissa.

   Poista

Blogitekstisuositus

Huussi