maanantai 3. toukokuuta 2021

Parasta mökilläni
TAUSTAA


Kesäpaikkamme on ollut suvulla jo 50-luvulta lähtien, jolloin vaarini osti tontin ja rakensi sille mökin, saunan, autotallin ja pienen vajan. Tiedossa on siis rakentaja, joka oli tunnettu tarkkuudestaan sekä suunnittelutaidoistaan. Viime vuosina olemme tehneet perusparannuksia eikä mm. ikkunoiden tai katon uusimisen yhteydessä löytynyt lahoa tai rakenteellisia ongelmia. Terve rakennus onkin parasta, mitä kesänviettopaikastaan voi toivoa. 
Mökkirakennuksen julkisivua.RANTASAUNA


Meillä on rantasauna, joka on aivan rantaviivan tuntumassa. Sen yhteyteen on rakennettu terassi, jonka kate suojaa niin paahtavalta auringolta kuin sateelta.
Päivän päätteeksi laskeudumme rantasaunalle viruttelemaan hikipisarat iholta tai ihastelemaan auringonlaskua. Ilmansuuntana länsi on ilta-auringon palvojalle parhain.
Kuva rantasaunasta 60-luvulta.


                                               

Pesuhuone.
Saunan terassi sohvineen.

                                                  

                                                 


Saunalta pääsee suoraan järveen.

                                                  Iltanäkymä saunalta.SIJAINTI


Kesämökkimme sijaitsee n. 25 kilometrin päässä kodistamme. Tästä syystä paikasta on helppo huolehtia ja suurin osa vapaa-ajasta tuleekin vietettyä mökillä. Mökkikuntamme sijaitsee isojen vesistöjen äärellä ja veneenomistajan on mukava laajentaa reviiriään vaikkapa kanavan kautta.Kanavan sulkuportit.Palvelut ja kunnan keskusta on neljän kilometrin päässä. On kätevää, että kaupat sijaitsevat lähellä, sillä puutarha- tai rakennustarvikkeiden tarve tulee joskus yllättäin. Myöskään ruokatarvikkeita ei ole pakko hankkia viikoksi eteenpäin. Vapaa-ajan shoppailuun ei ole kaipuuta, jos vaihtoehtona on raikas ulkoilma. Joten vain pakottava tarve ajaa mökiltä kunnan keskustaan.Paikallinen kukkakauppa.Vaikka tontti on pieni ja lähellä kuntakeskusta, se sijaitsee rauhallisella paikalla. Vastarannalla ei ole asutusta eikä mökkejä, joten hiljaisuudesta saa nauttia sekä mökkiläiset että vesilinnut. Kasvillisuus blokkaa kivasti rajanaapureiden puuhat. Toiset huomioon ottaen rauha säilyy ja kaikki saavat nauttia omasta elostaan.Taustalla raja-aitana tuijaa.

Rauhallinen vastaranta.
MUKAVUUDET JA MUUTItselleni tärkeä asia mökillä on sähkö. Se pitää mökin lämpimänä. Keittiön liesi ja jääkaappipakastin ovat ruokahuollon hoitamisessa tärkeät. Saunalle vesi otetaan pumpulla ja sitä käytetään myös puutarhakasvien  kasteluun. TV:n tarjonta viihdyttää synkkänä sateisena syysiltana. Ilmankin tosin pystyisi elämään, jos sähköjä ei olisi.
Uusittu keittiö helpottaa kokkaushetkiä.

Sähkön myötä reseptivalikoima on laajempi.


Mm. oksasilppuri tarvitsee
sähköä toimiakseen.

MUISTOTMuistot ovat asia, joita ei pysty ostamaan. Minulle häivähtää ihania muistoja mummusta kun ihastelen pihamme vanhoja perennoja. Tai kun vanhojen kahvikuppien kauniit kukkakuvioinnit pilkahtavat tammisen astiakaapin hyllyiltä. 50-60- luvulla kesämökille muutettiin koko kesäksi. Kulkemiseen käytettiin yleensä linja-autoa tai polkupyörää. Monesti ihmettelen sen ajan vieraanvaraisuutta. Isovanhemmillani kävi mökillä paljon vieraita ja mummulla löytyi aina tarjottavaa. Silloin niin hella kuin jääkaappikin toimivat kaasulla. Lankapuhelin sinne oli hankittu jossain elämänvaiheessa. Kyläily oli tuohon aikaan tehty mutkattomaksi.

Vaari kulki omalla autolla töissä Tampereella. Hän oli kenkätehtaan mallimestari ja vajalta löytyy vielä hänen suunnittelemiensa kenkämallien puiset lestit. Myös työkaluja hän on arvatenkin valmistanut itse. Nekin ovat tallessa vajassa. Naapurien kanssa pidettiin tuolloin yhtä ja talkoilla autettiin toinen toistaan. Tästä sopisi nykyihmisen ottaa opiksi.
Iirikset ovat viihtyneet pihassa 50-luvulta asti.
Mummun ihanat astiat.

Kaikki välineet eivät ole itselleni tuttuja.Vaarin työkalusarja.Nyt muistoja tallentuu lasten ja
lastenlasten mieliin.
MONIULOTTEINEN PIHA


Rinnetonttimme on tuhat neliötä, joten se on pienellä vaivalla siisti. Osa pihasta on luonnonmukainen, mutta puutarhainnostukseni myötä kasvit siellä ovat runsastuneet.
Muutama omenapuu tuottaa satoa vaihtelevasti, vadelmaa ja mansikkaa löytyy hetisyöntitarpeeseen. Halusin osan pihasta nurmelle sillä se avartaa pientä tonttia. Olen monesti mainninnut, että pidän nurmikon leikkuusta ja sitä on nyt sopivan urakan verran mökillä. Vetävä ruohonleikkuri on kätevä apuri tässä hommassa.
Myöskään syksyn haravointi ei rasita liikaa. Niistä saamme kompostin kautta kierrättäen uutta ravinteikasta multaa.

Rinnepiha avautuu saunalle.


MUUNNELTAVUUSOlemme viettäneet mm. juhannusta isommallakin porukalla ja kaikki on saatu sujumaan hyvin. Pöydät ovat jatkettavia ja tuoleja ja penkkejä riittää. Hyvällä mielikuvituksella ja suunnittelemalla onnistuu. Tänä kesänä saamme pitkään haaveillun, tuplasti isomman terassin vanhan tilalle.

Juhannuksen kattaus.


Lue lisää vuoden 2019 juhannuksenvietostamme: 

https://pisaroitaliljarannasta.blogspot.com/2019/06/juhannus.html


Sisätiloissa parasta (keittiön lisäksi) on makuuhuone, jossa on mahdollisuus parhaaseen lepohetkeen.Koska vietämme paljon aikaa kesäasunnollamme, silloin hyvä sänky, viileys ja hiljaisuus takaavat hyvät yöunet. 

Olohuoneessa ruokapöytä on sijoitettu ikkunan ääreen. Kiikarit ovat käden ulottuvilla, jos jotakin mielenkiintoista bongattavaa sattuu horisonttiin.
Olemme panostaneet hyvään mökkisänkyyn.
Jatkettava ruokapöytä näköalamaisemalla. 

YMPÄRIVUOTINEN KÄYTTÖ


Mökkiämme on mahdollisuus käyttää ympäri vuoden. Pidämme talvella peruslämmön sisätiloissa. 
Talvella ulkoilu on mökillä tärkein huvi. Järven jäällä hiihtäminen on sopivan tasaista menoa, pääni kun ei kestä enää jyrkkiä alamäkiä. Parkkipaikka käydään kolaamassa lumesta melkein joka viikonloppu, jos lunta sataa runsaasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Parasta mökilläni