Siirry pääsisältöön

Mitä ottaa huomioon kasvihuoneen valinnassa- 10 vinkkiä!



Kasvihuoneesta moni haaveilee, kuten itsekin jo monta vuotta. On hyvä tietää, että kasvihuoneen hankinnassa on monia seikkoja, joita tulee ottaa huomioon. Tässä postauksessa annan sinulle valmiiksi pohdittuja vinkkejä, joita itse noudatin kasvarihuumassani. Sain neuvot kokeneemmilta puutarhaajilta.

Mutta miksi kasvihuone kannattaa hankkia?

Kasvihuoneen hankkiminen on loistava idea monestakin syystä! Tässä yhdeksän vinkkiä, miksi kasvihuone kannattaa hankkia.

  1. Pidennät kasvukautta: Kasvihuoneessa voit aloittaa kasvien kasvatuksen aikaisemmin keväällä ja jatkaa myöhempään syksyllä, sillä se suojaa kasveja kylmältä ja tuulelta. 
  2. Suojaat kasveja: Kasvihuoneessa kasvit ovat suojassa tietyiltä tuholaisilta, linnuilta ja säältä. Voit kontrolloida lämpötilaa, kosteutta ja tuuletusta, mikä luo ihanteelliset olosuhteet kasvien kasvulle.
  3. Lisäät satoa: Kasvihuoneessa kasvit kasvavat yleensä nopeammin ja tuottavat enemmän satoa kuin ulkona. Tämä johtuu siitä, että kasvit saavat optimaaliset olosuhteet kasvuun ja kehitykseen.
  4. Monipuoliset viljelymahdollisuudet: Kasvihuoneessa voit kasvattaa monenlaisia kasveja, niin hyötykasveja kuin kukkia. Voit kokeilla uusia lajikkeita ja viljelytekniikoita, ja jopa kasvattaa eksoottisia kasveja, jotka eivät menestyisi ulkona.
  5. Mukava harrastus: Kasvihuoneessa puuhastelu on mukavaa ja rentouttavaa ajanvietettä. Voit seurata kasvien kasvua ja kehitystä, ja nauttia omasta sadosta.
  6. Esteettinen lisä pihalle: Kasvihuone voi olla kaunis ja tyylikäs lisä pihallesi. Voit valita erilaisia malleja ja kokoja, jotka sopivat juuri sinun pihallesi. Tai rakentaa ihan omanlaisen!
  7. Hyötyliikuntaa: Kasvihuoneessa työskentely on hyvää hyötyliikuntaa. Saat samalla raitista ilmaa ja liikuntaa, mikä on hyväksi terveydellesi.
  8. Omavaraisuus: Kasvihuoneen avulla voit kasvattaa osan omista vihanneksistasi ja hedelmistäsi, mikä lisää omavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta kaupan tarjonnasta.
  9. Ekologinen valinta: Kasvattamalla itse ruokaa vähennät ruoan kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä ja tuet paikallista tuotantoa.


1. Kasvihuoneen koko ja materiaalit
Kasvihuoneen koko on yksi tärkeimmistä päätöksistä. Liian pieni kasvihuone käy nopeasti ahtaaksi, joten kannattaa hankkia vähintään 10 neliön kokoinen vaihtoehto. Pienessä huoneessa lämpötilan säätö on hankalampaa ja tarvitsevathan kasvit tilaa kasvaakseen.
Materiaaleista kirkas lasi tai polykarbonaatti päästävät säteilyn läpi, jolloin lämpötila nousee sisällä nopeasti. Kennolevy sen sijaan taittaa säteilyä paremmin, jolloin lämpötila pysyy tasaisempana. Ainakin katto kannattaisi olla kennolevyä, sillä lisääntyvät hellepäivät voivat tehdä olosuhteet tukaliksi kasveille.


2. Ovet ja kulkuväylät
Oviaukon koolla on suuri merkitys kasvihuoneen käytettävyyteen. Oviaukon tulisi olla riittävän suuri, jotta kottikärryt mahtuvat kulkemaan. 100 cm leveä tuplaliukuovi on käytännöllinen, se helpottaa kulkua ja parantaa tuuletusta.
Käytävän leveyden tulisi olla vähintään 80 cm, jotta kottikärryillä mahtuu kulkemaan ja ruukuille jää tilaa. 

3. Kasvulavat

Kasvulavojen tulisi olla enintään 60 cm leveitä, jotta kasveihin ylettyy helposti. Myös kasvulavojen korkeus on tärkeä, 40 cm korkeus on osoittautunut toiminnalliseksi. 

4. Korkeus

  • Kasvihuoneen sivukorkeuden tulisi olla vähintään 1,5 metriä ja harjakorkeuden noin 2,5 metriä. Tämä mahdollistaa useimpien kasvien kasvattamisen ja mukavan työskentelyn kasvihuoneessa.
  • Huonekorkeus vaikuttaa myös lämpötilaan ja ilmanvaihtoon. Korkeammassa kasvihuoneessa lämpötila voi olla tasaisempi ja ilma kiertää paremmin.
  • Korkeammat kasvit, kuten tomaatit ja kurkut, vaativat enemmän tilaa kasvaakseen.

5. Tuuletus  

Hyvä tuuletus on tärkeää, jotta lämpötila pysyy tasaisena ja kasvit voivat hyvin. Olisi hyvä, jos kasvihuoneen molemmissa päissä olisi ovet. Avattavista kattoluukuista saa myös viilennettyä sisätilat tarpeen mukaan.

6. Sähkö ja vesi

Kasvihuoneeseen kannattaa hankkia sähköpistoke lämmitystä, valaistusta ja muita toimintoja varten. Myös vesipisteen läheisyys on tärkeää.


7. Työkalut

Työkalut kannattaa säilyttää lähellä kasvihuonetta, jotta ne ovat helposti saatavilla.

8. Sijainti

Kasvihuoneen sijainti on tärkeä. Auringon suunta ja mahdolliset varjostavat puut tulee ottaa huomioon sekä talvella lumentulo sekä lumikuorman poistaminen katolta. 

9. Perustus

Kasvihuoneen perustus kannattaa tehdä huolella esimerkiksi harkoista tai tiilistä. Alle on hyvä asentaa routalevyt. Ne pitävät poissa myös alta puskevat rikkaruohot.

10. Lisävarusteet

Kattoluukkuihin saa avausmekanismeja, erilaisia tukia kasveille sekä kastelujärjestelmiä. Kasvihuoneeseen voi hankkia esimerkiksi kaminan, jolloin kasvukausi pitenee.


Olemme viime kesänä valmistelleet paikkaa kasvarille,
siirtäneet kiviä ja tasoitelleet maata.
Viikko sitten kaadoimme vielä puun sen tieltä.

Tässä on meidän kasvihuoneen paikka.

Näillä neuvoilla oli helppo hankkia meille sopiva kasvari. Nyt oli vielä hyvä tarjous sopivasta mallista, joten päätös oli helppo tehdä. Kahden päivän päästä tilauksesta paketti oli toimitettu pihaan. 

Nyt pitää vain malttaa, että maa sulaa, jotta pääsemme kaivamaan routalevyjä ja kokoamaan kasvihuoneen sijoilleen.

Kaiken kaikkiaan kasvihuoneen hankinta on järkevä investointi, kunhan suunnitteluun panostaa riittävästi. Toivottavasti näistä vinkeistä on myös sinulle hyötyä!

Olisin kiitollinen, jos jaat omat vinkkisi kommentteihin, mihin omassa kasvihuoneessasi olet tyytyväinen tai mitä pitäisi parantaa.

#kasvihuone #vinkit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oi oikukas lokakuu

  Lokakuun tunnelmat vaihtelevat pakkasöistä aurinkoisiin päiviin ja pimeistä illoista aamuisiin sumuverhoihin.  AAMULENKILLÄ Tänään mökkimaisemissa syksykin tuntuu ihanalta!  Aamuinen lenkki ei ollut kovin tehokas, sillä pysähtelin napsimaan kuvia kuuran koristamista kasveista ja hämähäkkien kudelmista. Seitteihin oli tarttunut kastepisaroita, jotka kimmelsivät aamuauringon säteissä. Ei hassumpi lokakuun alku!  EI KIIRETTÄ TULEVAAN Vaikka syksy on täällä, ei joulu ollut käynyt mielessäkään, kunnes näin kaupassa joulusuklaamassat sisääntulossa. Ihan vielä en ollut valmis näkyyn vaikka jouluihminen olenkin.  Joko sinä olet törmännyt j-sanaan🤭 MUKAVA ARKI Viime viikonloppuna otin puutarhastani kesäkukkia maljakkoon. Kaikki lajit, jotka kukkivat, kelpasivat mukaan ja tällainen siitä tuli. Keltaiset kehäkukat, valkoiset ja lilat tuoksuherneet, tsinniat ja kosmoskukat kestävät hyvin maljakossa. Viikonlopuksi valmistin Gulassikeiton. Siitä saamme muutamalle kerralle ...

Torkkupeitto isoäidinneliöistä

Vihdoinkin valmis! Innostuin neliöiden virkkaamisesta jo kauan sitten, vain lankojen päättely oli jäänyt tekemättä.  Nyt oli sopiva aika ottaa homma työnalle.  Hankin Seitsemän veljestä-lankaa tarjouksista ja värit valitsin oman maun mukaan. Pehmeät ja luonnonläheiset sävyt sopivat meille ja kestävät aikaakin. Tätä oli kiva tehdä, neliöt sai nopeasti valmiiksi. En ottanut tavoiteaikaa valmistumiselle. Kunhan joutilasta aikaa oli, niin virkkuukoukku viuhumaan.  Näistä langoista peitto syntyi.  Pala palalta työ eteni.  Palojen yhdistäminen.  Lopputulos palkitsee.  Valmiiksi saaminen oli hieno juttu,  aika usein töitä on jäänyt keskenkin.  Lopuista langoista sukat.  Uskon, että peitto jää käyttöön pitkäksi aikaa. Se on ihana jalkojen lämmittäjä, onhan syksykin tulossa. Valkoista lankaa jäi kaksi kerää ja neuloin niistä vielä sukat.  Se olikin hyvää vetreyttävää jumppaa käsille.  Mikä sun viimeisin käsityö on? #käsityö #isoäidinnel...

Mieletön kirppislöytö

  Kaikki alkoi siitä, että Villeäni on haitannut järveltä vihmova tuuli. Rantasaunan terassilla on mukava istua vilvoittelemassa ja katsella auringonlaskua. Mutta tuulisella säällä oleilu jää lyhyeksi hetkeksi.  Viime syksynä satuin myöhään illalla selaamaan facekirppiksen tarjontaa ja ensimmäisellä sivulla tarjottiin isoja ruutuikkunoita. Nopeasti varaus vetämään ja sopimaan kaupoista.  Seuraavana päivänä haimme ikkunat ja totesimme, että loistava diili.  Kympillä per kappale tehtiin kaupat.  Kunto oli hyvä. Maali oli tosin rapistunut ja muutama ruutu rikki, mutta ei lahoa.  Tästä lähti saunan terassin seinäprojekti käyntiin.  Saunamme on rakennettu 50-luvulla.  Silloin sai vielä sijoittaa rakennuksen rannan tuntumaan.  Rapsuttelimme maalit ja irtoavat kitit pois kirppikseltä ostetuista pokista.  Kaksikymmentä ruutua ikkunassa. Hyvä, sillä nämä eivät peitä liiaksi näkymää järvelle.  Lasiliikkeestä hankittiin uudet ruudut, naulattii...