Käsi kipsissä eksyksissä


Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta käsi kipsissä elämisestä?

Se voi olla haastavaa, mutta myös opettavaista. Kipsin kanssa eläminen vaatii sopeutumista ja luovuutta arkipäivän toimissa. Pakon edessä sitä on hyvin kekseliäs vaikka yksikätisenä onkin aika eksyksissä!

Nivelrikon ja rasittavan työn vaikutuksesta peukalon tyvinivel on vaurioitunut ja se korjattiin leikkauksella. 
Oikea käteni on se vahvempi, joten tiedossa oli haastava arki ja sairausloma kolmeksi viikoksi. 

Kohoasento helpottaa turvotusta. 

Pelkästään pesytyminen vaatii erikoisjärjestelyjä, koska käden pitää pysyä kuivana. Hiusten föönaus ei onnistu, joten jöröjukkana mennään.

Pukeutumisessa on haasteita, pitää olla leveät hihat ja vetoketjun kanssa avustaja. 

Purkit ja pullot eivät aukene, ruoka siirtyy suuhun haarukalla. Voileipärasva on paras olla pehmeästi levittyvää ja juusto valmiiksi siivutettua. 

Tässä vain muutama hankaluus, mutta en ole valittavaa sorttia. 
Tilanne on väliaikainen ja säryt vie kipulääkkeet, joiden kehittäjälle kuuluu iso kiitos! 

Uutisvirta asettaa murheeni taka-alalle, todelliset elämisen haasteet ovat jossain ihan muualla. 

_

Koska on kevät aluillaan, pitää tehdä muutamat kylvöt. 
Orvokit, tuoksuherneet, tomaatit ja rucolan laitoin tulemaan ennen leikkausta ja nyt ovat jo hyvässä kasvuvauhdissa. 
Koulinta saa odottaa käden vapautumista paketistaan. 

Orvokit. 

Rucola.

Maaliskuun alussa otin lumipalloheisistä oksia lämpimään. Niiden hyötäminen onnistuu helposti ja nyt on keväisen vihreät lehdenalut näkyvissä. Pääsiäispöytään koristeeksi. 


Lumipalloheisi.


Parvekkelle ostin kolme tekokasvia, sillä kesää vietämme mökillä ja ajattelin niiden olevan huolettomat. Heti kaupasta ulos astuessani tajusin unohtaneeni tärkeän periaatteeni, ei muovia kuin pakon edessä. 
Ääh, olin pettynyt itseeni. Turhamaistako? 


Lumipalloheisi muovisena. 


Ja kuinka blogin kirjoittaminen onnistuu kipeällä raajalla?
Muutaman rivin kokeilin yhden sormen (vasemman) metodilla, mutta kutsuin kuitenkin apulaisen assariksi. 
Nyt on tämäkin kokemus kirjoitettuna muistiin. Vain promillen vaikutus elämän poreissa.

#rajoitettu #elämä

Kommentit

 1. Mulla ei ole kokemusta kipsin kanssa elämisestä, onneksi. Mutta kun luin juttusi, tulin miettineeksi sitä, ettei minulle ole koskaan edes mainittu leikkauksen mahdollisuutta nivelrikkoisten sormien osalta. Minulla on peukalon, etusormen ja keskisormen tyvinivelet oikeasta kädestä pahasti vääntyneet nivelrikon vuoksi. Uskon että osaksi se johtuu perimästä, mutta raskas työ hoitoalalla ei ainakaan ole vähentänyt tuota nivelrikon mahdollisuutta.
  Pikaista toipumista sinulle ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi. Minulla sama, perimä ja raskas työ kipeytti peukalon nivelen. Jos kipu vaikuttaa työhösi ja elämään niin luulisi, että sinunkin tilanteessasi tutkittaisiin onko kirurgisesta toimenpiteestä apua. Pelkästään virheasennon vuoksi sitä ei ehkä suosita. Kannattaa kysyä sopiiko leikkaus sinulle..

   Poista
 2. On kokemusta. Mitenkähän se kipeä käsi kopsahteleekaan joka paikkaan. Itse olin aivan neuvoton, koska nimenomaan oikea käsi oli kipsissä. Sitä kuitenkin pitää kipsikättään ainakin tukena. Pikaista paranemista sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo kopsahtelu ja sit aina miettii, että oliko liian kova kopsahdus🤭 Kiitos, kyllä se tästä 🤗

   Poista
 3. Onneksi minullakaan ei ole kokemusta kipsin kanssa elämisestä. Varmasti kipsi asettaa omat hankalat haasteensa päivittäiseen tekemiseen.
  Pikaista paranemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kipsi aiheuttaa erilaista hankaluutta, mutta kyllä tämä tästä 🙏 Kiitos toivotuksista ❤️

   Poista
 4. Ohhoh, pikaista ja onnistunutta paranemista toivottelen. Vahvemman käden toimettomuus on varmasti haastavaa. Moni asia töistä tuttua ja luovaa ajattelua on tosiaan toteutettava. Omakohtaista kokemusta ei ole. Voin kuvitella, että ihan kaikki muuttuu haastavaksi. Onneksi on tosiaan väliaikaista. Me kirjataan töissä paljon puhelimilla hoitokertomuksille ja se on aika rasittavaa kädelle, jos on enemmän kirjoittamista. Olen monesti toivonut, että minulla olisi sihteeri mukana, jolle voisin vain luetella, mitä pitää kirjoittaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipa mielenkiintoista kuulla työstäsi. Harvoin tulee mietittyä, että kuka nuo asiat tallentaa. Ihan varmasti kuormittavaakin. Kiitos, eiköhän tämä parane hyväksi 🤗

   Poista
 5. Ei ole kokemusta mutta nivelrikosta kyllä .
  Toivottavasti paranet pian ja pääset kunnolla koulimisen kimppuun ❤️ .

  VastaaPoista
 6. Kipsi ollut lapsena jalassa ja aikuisena kevytkipsi myös kädessä (ranne). Minulla uhrina oli vasen käsi, joten moni asia oli helpompaa. Vaan moni asia ei silti yksikätisenä toimi. Hiusten pesussa pistin kipeän käteni muovipusseihin ja pesin terveellä kädellä hiuksia. Oli hankalaa, mutta siitä selvittiin. Kaaduin työpaikan portaikossa, kun hölmönä rappusia alas kulkiessa vilkuilin samalla puhelinta. Yksi porras jäi huomaamatta 😞.

  Töissä pystyin muutamat kirjaimet näpyttelemään rennosti kipeälläkin kädellä, mutta melkoisen yksikätiseksi touhu meni.

  Lisäksi olen kokeillut lastaa kummassakin nilkassa. Niiden ikävät vaikutukset olivat sitten vähän toisenlaisia.

  Hyvä puoli tilanteessa on se, että muutaman vuoden kuluttua tilanne tuntuu paljon kevyemmältä. Haitat eivät pureudu kovin syvälle ihoon. Joten jaksamisia sinulle 💖.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo hankaluudet yksikätisenä kuulostavat niin tutuilta, kokemuksesta vasta tajuaa mitä se tarkoittaa. Hienoa, että olet toipunut hyvin, sitä itsekin toivon 🙏

   Poista
 7. Toivottavasti olet jo toipunut leikkauksesta nyt kun tätä kirjoittelen. Minulla on vasen käsi leikattu 2004 (Kienböchin syndrooma) ja siitä muistan hirveän kivun ja kipsin painon. Hartia- ja niskasärky oli paha. Sairauslomaa sain 3 kk. Kyllä oli haasteita suoriutua arjesta. Nyt olen todennäköisesti menossa samaan leikkaukseen kuin sinä oikean käden kanssa. Ihmeen vähän sait sairauslomaa tuollaisesta leikkauksesta. Kuinka olet nyt pärjäillyt? Keväisin terveisin Tuulikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi. Minulla on kevyt työ, mutta vuosi sitten kun vasen käsi leikattiin, olin lähes 3 kk sairauslomalla. Silloin työni oli fyysistä ja se olisi vaarantanut paranemisen. Nyt kädessä on ortoosi, joka tukee peukaloa. Särkyjä on edelleen, mutta tiedossa on, että toipumisaika on pitkä.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit