Joulu tulee, ohje imellettyyn perunalaatikkoon.

 


Joulun tunnelmaan on helppo syttyä tuoksujen ja makujen avulla. Joulunpyhien aterioiden valmistus etukäteen on lempipuuhaani, joten `viimetippa` on minulle vieras käsite.

Mummun lanttulaatikko oli niin hyvää, että halusin jo nuorena oppia tekemään samalta maistuvaa `looraa`. Tuolloin kaikki tehtiin alusta alkaen itse. Kinkun kylkeen kuului myös imelletty perunalaatikko, jonka onnistumiseksi tarvitaan muutama niksi. Haluan jakaa oman reseptini, jota noudattamalla onnistut varmasti. Tärkein tipsini on valita ostoskärryyn oikea lajike, Siikli-peruna. Sen malto sopii koostumukseltaan imeltämiseen ja väriltään se on kauniin keltainen. 

PERUNATUUVINKI

2 kiloa Siikli-perunoita

1 desilitra vehnäjauhoja

50 grammaa voita

1 litra maitoa

3 teelusikallista suolaa

0,5 desiä siirappia


Perunat keitetään kuorineen kypsiksi. Ne kuoritaan kuumina ja soseutetaan muusin tavoin. Soseeseen lisätään vehnäjauhot. Seos laitetaan kattilaan ja tämä lämpöiselle hellalle. Sähkölieden levyä säädetään välillä minimiin ja n. minuutin päästä pois päältä. Eli seos on pidettävä lämpöisenä, mutta ei saa päästää liian kuumaksi. Perunasose alkaa heti imeltyä, eli löystyä ja makeutua. Sitä voi n. tunnin välein sekoitella. Kattila saa olla liedellä useamman tunnin tai yön yli, jos uunissa on esimerkiksi kinkku paistumassa. Silloin imeltyminen tapahtuu ilman keittolevystä huolehtimista.

Imeltyneeseen seokseen lisätään muut ainekset. Maidon määrää voi vähentää, jos laatikosta uhkaa tulla liian löysää. Siirapin voi jättää kokonaan pois, mikäli imeltyminen onnistui hyvin. 
Kaada seos uunivuokiin ja lisää päälle muutama voinokare. Uunissa 150 asteessa tuuvinki kypsyy rapeareunaiseksi herkuksi. Aikaa paistoon kannattaa varata noin kolme tuntia

Laatikot voi pakastaa joko ennen tai jälkeen paiston. Ne kannattaa ottaa viimeistään aatonaattona jääkaappiin sulamaan. 

Imelletyn perunalaatikon valmistus on monivaiheista ja aikaavievää, mutta siksi niin palkitsevaa.  Tutut lukijat taitavat jo tietääkin, että ruokajuhlien valmistelu on yksi lemppariharrastuksiani! 


Lue viime joulun fiiliksistä tästä linkistä:


Siikli-perunat keitetään kypsiksi.


Ne kuoritaan kuumina....


....ja soseutetaan muusiksi.


Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon.


Seos on tässä vaiheessa aika tiukkaa.


Jo tunnin päästä voi huomata seoksen
löystyneen ja sitä on helppo sekoitella.



Vanhan ajan imelletty perunalaatikko, 
mitkä tuoksut ja rapsakat reunat
paistoksissa!

MYÖS LEIVONNAISET KANNATTAA VALMISTAA AJOISSA

Kauravuokaleipää teen aina jouluksi, mutta myös silloin kun tekee mieli itse tehtyä leipää. Tuo rapeakuorinen leivonnainen uhkaa hävitä herkuttelijoiden suihin ennen aikojaan, joten sitä kannattaa leipoa aina useampi kerrallaan. Ja uunilämpimän leipäsiivun päälle ei tarvita kuin nokare aitoa voita!


Kaurahiutaleista, ruisjauhoista ja
vehnäjauhoista on tämä lämpimäinen
valmistettu.


Ensimmäisen maistiaisen saa leipuri itse.

Lukijan pyynnöstä julkaisen myös leivän reseptin. Tällä ohjeella on mukava leipoa, sillä taikinaa ei käytetä ollenkaan leivonta-alustalla vaan kaadetaan kulhosta suoraan vuokiin. Olkaapa hyvät!

UUNIVUOKALEIPÄ  

Taikinasta tulee kaksi leipää suorakaiteen muotoisiin "kakku"vuokiin.

5 desilitraa vettä

1 pussi kuivahiivaa

1 desilitra kaurahiutaleita

1 desilitra ruisjauhoja

n. 8 desiä vehnäjauhoja

2 tl suolaa

siirappia

voita voiteluun

Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä puoli tuntia vedottomassa paikassa.

Lisää vehnäjauhot alustaen. Taikina saa jäädä löysähköksi. Anna kohota puoli tuntia.

Voitele vuoat ja nosta taikina niihin. Anna taas kohota puoli tuntia.

Paista 250 asteessa n. puoli tuntia.

MÖKILLE JOULUN TUNNELMAA

Halusin myös mökille hiukan koristeita: paperitähti, pikkukuusi, kynttilöitä ja ulos lyhtyjä. Viikonloput olemme vielä halunneet viettää siellä, sillä syksyssäkin on kiva tunnelmansa, eivätkä liiat sateet ole haitanneet ulkona puuhailua.

Ihanaa joulunodotusta sinullekin!


Mökkillä on hiukan kevyemmän
luokan  joulusomisteet.


Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta minä tein aikoinani myös aina perunalaatikon itse, mutta imellytys tapahtui kuumassa vedessä. Rakastan edelleen tätä laatikkoa mutta meillä ei muut oikein ole sen ystäviä. Mutta taidan kokeilla kuitenkin tänä vuonna tehdä sinun ohjeella. Meillä suolattiin kinkkukin ennen aina itse mutta nyt se ei kuulu enää meidän jouluruokiimme. Laita tuo leivän ohje tulemaan minä olen halukas kokeilemaan, leivon joka viikko ja uudet ohjeet on tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos vinkistä Nila! Tuo kuuma vesihaude on helpoin tapa pitää seos lämpöisenä. Laitanpa leivän ohjeen vielä tämän postauksen perään, että saat kokeilla myös sitä.

      Poista
  2. Kiva, että jaoit reseptisi. Teen joka vuosi imellytettyä perunalaatikkoa muiden laatikoiden ohessa ja on kiva katsoa löytyykö vieläkin parempia ohjeita kuin millä olen yleensä tehnyt :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruuissa usein parhaita ovat perinteiset, ehkäpä jo lapsuudesta tutut reseptit 🤗. Itse en ole uskaltanut perinteitä muuttaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit