tiistai 20. heinäkuuta 2021

Ihanat daaliat

 

Lapsuuteni haave omasta kukkapenkistä toteutui tänä kesänä. Keväällä kylvin siemenet, peittelin mukulat multaan, koulin taimet, totutin viileään säähän, kunnostin niille penkin, kastelin ja lannoitin. Nyt saan nauttia ihanasta väriloistosta. Myös hyönteiset ovat viihtyneet näiden mesimaljojen äärellä.KEVÄÄLLÄ


Perustin haaveiden kukkapenkin ainoaan mahdolliseen paikkaan tontillani. Otin lehtikompostista tilaa kukille. Kun lehtipuita on kaadettu niin meillä kuin naapurissakin, niin syksyn haravointijätteelle ei enää tarvita paljon tilaa. Tämä kohta on myös valon määrän suhteen paras. Alla olevassa kuvassa on aikainen kevät. Hyvällä mielikuvituksella tässä kohdassa voi nähdä kesällä kukoistavan kukkapenkin.
DAALIOITA, TSINNIOITA, UNIKOITA


Maaliskuussa tein siementen kylvöt. Toukokuun lopussa pääsin istutushommiin. Aluksi suojasin taimet harsolla, jotta kylmät yöt eivät tuhoaisi onnistumista. Kasvit piirsin penkkeihin niin, että korkeimmat saavat paikkansa takaa. Näin matalat kasvit pääsevät esille ja valo-olosuhteet ovat riittävät.

Tsinniat aloittivat kukinnan jo kesäkuussa ja se tuntuu jatkuvan ja jatkuvan. Niiden hyvänä ominaisuutena on tanakka varsi ja vaihtelevat sävyt.

Pian availivat myös unikot silkkipaperin ohuita terälehtiään. Rotevien daalioiden naapurina unikkojen hennot varret antautuvat helposti maata myöten. Kukinta on runsasta kun siemeniä on kylvetty vähän sinne tänne.

Nyt kun ollaan heinäkuussa alkavat daaliat availla nuppujaan. Siemenestä kasvattamani tarhadaaliat yllättävät isoilla kukillaan ja eri värivariaatioillaan. Nuokkuvat kukat piilottelevat turhaan upeuttaan. Mukuladaaliat ovat jopa metrin korkeita ja tarvitsevat tukea, jotta varret eivät napsahda tuulissa poikki.
Näitä olen poiminut myös maljakkoon. Aivan ihana saada omasta puutarhasta kauneutta kattauksiin.

Esikasvatin myös koristeporkkanoita sillä niiden kehuttiin sopivan hyvin kimppuihin tukea antamaan. Odottelin aikani kukintaa kunnes päätin ottaa selvää sen ominaisuuksista. Olin unohtanut, että kasvi on kaksivuotinen, joten ensi vuonna sitten ihastellaan tätä kaunokaista.
Tarhadaalioiden tilanne huhtikuussa.
Tsinniat kukoistavat.

Herkät unikot.

Oranssi väri tuo vaihtelua pinkkivoittoiseen
kukkapenkkiini.

Aika ihanaa, että voi tarjota pörriäisille
makeaa ja torkkupaikan.

Daaliat menestyy myös ruukussa.

Tästä tulee mieleen pionin kukinto.

Keltaisen ja vaaleanpunaisen liitto.

Veikeät terälehdet.

Kun kaikki terälehdet aukeavat 
syntyy pinkki kukkapallo.
TÄNÄÄN ILOITSEN


Kukkapenkin perustaminen oli pitkä projekti ja kun onnistuin kasvattamaan pienistä jyväsistä ja juurenpalasista upeita kaunottaria, on voittajafiilis! 


2 kommenttia:

  1. Ei ihme, että on voittajafiilis! Ihan syystäkin. Ihanan värisiä daalioita sait kasvatettua ja kokonaisuus on hyvä katselijalle sekä pörriäisille!

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Huussi