perjantai 3. heinäkuuta 2020

Puutarha valmistautuu lomamatkaan
MITEN KESÄKUKAT SELVIÄVÄT HOITAMATTA VIIKON


Olemme lähdössä kesälomamatkalle Pohjois-Suomeen, ehkä Norjaan asti. Puutarhaajan huoli on, kuinka kasvit säilyvät hoitamatta tämän ajan. Viipyisimme viikosta kahteen reisussa eli kukilla on hyvät mahdollisuudet selvitä tämän ajan.

Kesäkukat ruukuissaan ovat kaikkein haastavimpia saada selvitymään, sillä ne tarvisevat säännöllistä kastelua. Hoitotauon aikainen sää on myös merkityksellisessä roolissa. Pilvipouta ja silloin tällöin alas satava kevyt kuuro olisivat ihanne, mutta kaikki voi olla täysin päinvastoin.

Ensimmäiseksi typistän miljoonakellon ja petunian kasvusta 2/3 pois. Petunian kuihtuneet kukat pitää kasvukaudella poistaa, jotta se jaksaa kukkia. Kun kukaan ei ole niitä nyppimässä, on hyvä parturoida se ennen matkalle lähtöä. Kevyt lannoitus vielä ja kesäkukkiin on varmasti kehittynyt poissa ollessamme nuppuja.
On sääli leikata kaikki kukat pois, mutta siitä petunia
vain intoutuu kehittämään uusia nuppuja.
Myös veden tarve kasvilla on vähäisempi kun
kasvustoa on vähemmän.Myös miljoonakello hyötyy leikkaamisesta.

Orvokki vaatii normaalioloissakin typistyksen,
jotta se tuuheutuu ja jatkaa kukkimista.KASTELUJÄRJESTELMÄ


Tein ruukkukasveille kastelujärjestelmän imukykyisestä keittiöpyyhehuovasta. Leikkasin nauhaa, jonka toisen pään työnnän multaan ja toinen pää imee vettä esim. kastelukannusta. Huovasta voi tehdä myös ikäänkuin katteen mullan pinnalle. Se estää vettä haihtumasta ja kun huovan lähtiessä vielä kastelee pysyy kosteus ruukussa pidempään. Katteen voi halutessaan tehdä myös esim. sammaleesta, jos sitä omasta pihasta löytyy. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei se kuulu jokamiehenoikeuksiin eli metsästä ei voi ilman lupaa sitä kerätä.Kastelunauhoja odottamassa vesiastiaa.Yhdestä rievusta saa leikattua tarvittaessa
pitkänkin suikaleen.Tämä liina tulee ruukkuun mullan pinnalle.
Keskelle on hyvä leikata tilaa itse kasville.

SÄÄHÄN EI VOI VAIKUTTAA


Ruukut asetan räystään tai katoksen alle. Jos voimakkaat sadekuurot kastelevat liikaa, juuret tukahtuvat ruukkuihin. Toiveenani on, että muutama sadepisara löytäisi tuulten mukana kesäkukkieni juurille.

Maahan istutetut kasvit selviävät parhaiten muutaman viikon ilman hoitoa. Myös ruukkukasvit voi upottaa maahan (ruukkuineen päivineen) lomamatkan ajaksi, näin aurinko ei pääse kuivattamaan multapaakkua ruukun läpi.

Perennojen ja pensaiden kukinta on nopeasti ohi, jos kohdalle osuu helteitä. Se harmittaa eniten puutarhan vaalijaa, sillä upeaa kukkaloistoa varten on koko kasvukauden tehty paljon, leikattu, lannoitettu, huolehdittu kastelusta, suojattu pakkasilta...Pionissa on lähtiessämme vielä sivunuppuja.Ensimmäinen kukinta `Merveille-ruusulla
ajoittui onneksi aikaan ennen lähtöämme.Varjoliljan kukinta on herkkä ja nyt on
hyvä hetki ikuistaa se kuviin.


TÄNÄÄN TOIVON:

Päällimmäisenä ajatuksena on, että kaikki kasvit säilyisivät hengissä. Kaikki voitava on nyt tehty ja uskon, että helteisen jakson jälkeen luvattu viileämpi ja sateisempi jakso auttaa petuniaa, miljoonakelloa, pelargoniaa, kannoja, orvokkeja ja muita ihanuuksia selviytymään itsekseen hetken ajan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Kesäparatiisi vai työleiri