Kesäparatiisi vai työleiri

 Mediassa kiistellään aika-ajoin kesämökin ylläpidon rankkuudesta tai kalleudesta. Joitakin rasittaa askeettisuus, toisia kutsumattomat vieraat.

Totuus löytyy kuitenkin jokaisen omista mieltymyksistä ja nautinnoista. Suomessa on mahdollista tehdä mökkeilystä helppoa, mutta moni kaipaa lomalle myös aktiviteetteja. Osalle vuokramökki eri paikkakunnilla on tervetullutta vaihtelua, mutta moni nauttii oman lomaparatiisin rakentamisesta.

Näistä mieltymyksistä on siis turha kiistellä lehtien palstoilla!NE TYÖT

Minulle rakkainta puuhaa on puutarhan ylläpito, kasvialueiden istuttaminen, rikkaruohojen kitkentä ja ruohonleikkuu. Nämä voivat olla jollekin pakkotöitä, minulle nautinto.

Kahden ihmisen perheessä kotitaloustöitä ei ole rasittavuuteen asti. Käsin tiskaus ei oikeastaan ole ollenkaan hassumpaa. Se käy nopeasti kaksituntiseen astianpesukoneen ohjelmaan verratuna ja vielä esihuuhtelu, täyttö ja purkaminen päälle.
Pikkupyykiä pesen käsin ja isommat pyykit vien kotipesukoneen hoidettavaksi.

Mieheni haluaa tehdä tilan ylläpitotehtäviä. Säännöllisesti hän esim. siivoaa katot ja rännit, näin estetään mökin  rakenteiden vaurioituminen sadevesistä. Puiden pilkkominen on hänen nautintonsa, siinä kuulemma ehtii tuumia monia asioita ja pää niin sanotusti tyhjenee. Moni haluaa tilata puut pilkottuna pihaan. Talvella lumityöt tehdään kuntoilumielessä.

Tästä voi päätellä, että meille puuhailut mökillä on tervetullutta toimintaa. Näitä tehdään kun jaksetaan tai huvittaa, eli suurin osa ajasta myös oleillaan ja nautiskellaan luonnon läheisyydestä.
REMONTIT

Me olemme olleet mökin haltijoina kahdeksan vuotta. Tänä aikana olemme tehneet remontteja ja parannuksia vähitellen. Usein olemme tehneet tai teettäneet yhden ison muutoksen per vuosi. Meillä ei ole ollut kiire saada kaikkea kerralla kuntoon ja siksi olemme välttäneet työleirimeiningin.

Sisätiloihin on tehty vain keveitä pintaremontteja ja mm. maalaushommat on mukavinta tehdä loma-ajan ulkopuolella. Aikaisin keväällä, kun vielä ei pääse puutarhan töihin, olen ottanut jonkin sisäremontin hoitaakseni.

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa kiireellisiin remontteihin ei ole tarvetta. Piha on pala palalta saatu toimivaksi, sekin vähitellen. Usein kokemuksesta ja asuttaessa alkaa nähdä muutostarpeet, näin rahaa ja energiaa ei kulu turhuuksiin.


Uuden terassin saimme viime kesänä.
Liljarannan puutarha kukkii.


Puutarhaharrastus vie mukanaan.


Uusi laituri oli tämän kesän projketi.


Mökki on takavuosina saanut maalia pintaan,
uudet ikkunat sekä uuden katteen.


Meille onnea on se, että molemmat viihdymme mökillä erittäin hyvin. Parisuhde voi hyvin ja akut latautuu. Sen työt eivät ole taakka vaan into pitää paikat kunnossa tulevia vuosia varten. Ja kaikki parannukset ovat olleet tervetulleita ja siksi tämä tila on meille kesäparatiisi. 

Mistä sinä nautit omassa kesäparatiisissasi?

Kommentit

  1. Kuule voisin allekirjoittaa nämä asiat. Meillä on juurikin näin tykkäämme puuhastella ja asummekin puoli vuotta ainakin mökillä käymme vain kotona. Olemme korjanut mökin vanhaa puolta ja rakentaneet uutta. Aika ja raha on kulkenut käsikädessä emme ole ottaneet laajennukseen ja remontteihin lainaa. Meille riittää pikkuhiljaa saada aikaiseksi jotain. Ihania kesäpäiviä teille sinne 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Nila! Tuo juuri on huoleton tapa nauttia mökkeilystä. Se on kai sitä hetkessä elämistä, ettei stressaa tekemättömistä töistä 🤗

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit