Parhaan omenahillon salat



Satoikään ehtinyt Antonovka-omenapuuni tekee pöyhkeän suuria hedelmiä. Tämä talvilajike on käyttökypsä myöhään syksyllä ja maku vain paranee, jos pikkupakkanen pääsee nipistämään sitä poskesta. Tästä itäeurooppalaislähtöisestä omenasta tulee maukas hillo ja jääkaapissa terveet yksilöt säilyvät syötävinä jopa jouluun asti.

Antonovka on muuten hillittykasvuinen puu, joten se sopii pieneenkin pihaan. Satoisuus perustuu suuriin hedelmiin, jotka ovat ison appelsiinin kokoisia.


MAUKKAIN OMENAHILLO

Intensiivisen makuinen hillo valmistuu uunissa pehmenneistä omenalohkoista. Hillosokerilla soseesta saa koostumukseltaan hiukan sakeampaa.

Tarvitset:

1,5 kiloa omenalohkoja

4 desiä hillosokeria

1 desi vettä

1 teelusikallinen kanelia

Poista omenoista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot uunin kestävään vuokaan kerroksittain sokerin kanssa. Pohjalle desilitra vettä. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 1 tunti. Ota vuoka uunista, lisää kaneli ja soseuta lohkot sauvasekoittimella. Laske lämpötila 150 asteeseen ja anna soseen vielä hautua n. tunnin uunissa, välillä sekoitellen. Purkita.

Antonovka-omenapuu


Omenat on hyvä pestä ennen käyttöä.


Oman puutarhan hedelmät voi 
käyttää kuorineen.


Malto on tiivis ja kypsyessään muuttuu
mehukkaaksi.


SÄILÖNTÄ LASIPURKKEIHIN

Pesin lasipurkit kuumimmalla ohjelmalla astianpesukoneessa. Lopuksi laitoin ne vielä varmuuden vuoksi uuniin 125 asteeseen puoleksi tunniksi, jotta hillo säilyisi käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. Purkit täytetään kuumalla hillolla ja kansi suljetaan heti. Kun säilyke jäähtyy, vetäytyy kansi lommolle. Purkit jäähdytetään ja säilytetään kylmässä. Jääkaapista hillo on helpommin käytettävissä kuin pakasteena säilytettäessä.

2,5 desilitran purkki on sopiva koko
kahden henkilön perheessä.

 
Itse tehden tietää mitä syö.

TÄNÄÄN ILOITSEN:

Hyvä, että kaksikymmentä vuotta sitten tuli istutettua mökkitontille omenapuita. Yksi on aikainen lajike, toinen syysomena ja kolmas tämä talvilajike, Antonovka. Monta vuotta elettiin, ennen kuin puut alkoivat kukkia ja saimme maistaa oman puutarhan satoa. Nyt kun tonttimme olosuhteita on saatu paranneltua, voivat hedelmäpuut paremmin ja niin syöntiin kuin säilöntään sekä leivontaan omenoita on riittävästi. 

Tänään valmistamani hillo on  supermaukasta ja aion tehdä vielä toisen satsin, onhan omenahillo tosi monikäyttöistä jälkiruuissa ja leivonnassa! 


Kommentit

  1. Nam!
    Meidän omenapuut tekivät tänä vuonna vaisun sadon, kaikki omenat söimme tuoreena. Viime vuoden sato oli runsas ja ehkä ne nyt lepäävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti, omppupuilla taitaa välillä tulla lepokausia ja seuraavana taas tekee hyvän sadon!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit