Syksyn tuntua- mökkikausi jatkuu!


Syyskuussa alkaa näkyä merkkejä ruskasta. Suurin osa pihan kasveista ovat kukkineet, poikkeuksena upeat hortensiat ja muutamat remontoivat ruusut. Välttämättömiä puutarhahommia ei ole, mutta jotakin puuhaa haluan keksiä. 

Pihakäytävien siistimisen jätän usein syksyyn. Kesähelteillä se on turhan uuvuttavaa ja syksyn etuna on kosteus. Rikkakasvit saa vaivattomimmin ylös kun polun kivituhka on muutaman sentin syvyydeltä sateen kastelemaa. Myös hyvät työvälineet helpottavat työn suorittamista.

Sipulikukkien istutusaika on myös käsillä. Hyvissä ajoin syksyllä istutetut sipulit ehtivät juurtua ennen talven tuloa ja ovat keväällä valmiina kukkaloistoon.


VINKKEJÄ 

Pihapolkujen reunojen siistiminen on omaa lempipuuhaani. Pari vuotta sitten asensin nurmikon ja polun rajalle muovisen reunusnauhan. Rönsyleinikkiä tai apilaa se ei kuitenkaan estänyt leviämästä väärälle puolelle rajaa. Revin siis muovisen turhakkeen pois ja hankin kanttausraudan, jolla rajaus sujui kuin leikki. Hyvillä välineillä työ kuin työ on iisimpää. Minulla oli niin kiire kokeilla uutta työkalua, etten malttanut pingoittaa linjalankaa. Silmällä sihtailin työn lomassa suuntia ja polku rantasaunalle on nyt valmis.
Viimeistelin käytävän puolisoni nikkaroimalla lanalla. Asetin painoksi kivenmurikan, jotta kivituhka tasoittuisi siististi. Lopputulos palkitsi tekijää. Urakka ei ollut kohtuuton, voisin tehdä saman vaikka joka vuosi. 


Nurmikon reuna on lähtenyt
rönsyilemään polulle.



Haluan hävittää kaiken maaperään
hautaamani muovin. Tämä reunus-
nauha ei täyttänyt tehtäväänsä ja
joutaa roskiin.



Kanttausrauta oli hyvä ostos!



Kivenmurikka on hyvä lisävaruste
lanan tasoittaessa pihakäytävää.



Olen tyytyväinen työnjälkeen.


KUKKASIPULEITA

Kukkasipuleita on ostettava joka syksy. Keväällä perustamaani kukkapenkkiin onneksi mahtuu istuttamaan uusia. Kuinka laaja valikoima onkaan nykyään! Valkoisen ja sinisen helmililjan sijaan ostin vaaleanpunaisia. Narsisseissa on ihania sävyjä ja kerrottuja kukintoja. Tulppaaneiksi hankin punavalkoisen ´Ice cream`-lajin.
Sipulien istutusvälineellä sain helposti kuopat valmiiseen kukkapenkkiin. Puutarhakaira toimii hyvin perennojen istutuksessa. Syksy on hyvää aikaa hankkia perennoja, sillä niitä saa edullisemmin nyt kun puutarhat tyhjentävät varastojaan. Kosteana pysyvä maaperä auttaa huimasti juurtumisessa.


Hempeitä värejä ja ensi kevään
odotusta.


Kätevä kukkasipulien istutusväline,
jonka suomalaista nimeä en muista.


Puutarhakaira tekee täsmäkuopan
esim. perennoille.


Kairassa on mitta-asteikko, josta näkee
helposti istutuskuopan syvyyden.


TOIVOTTUJA   VIERAITA

Setäni vaimoineen pistäytyivät kylässä. Vieraita odotellessa oli mukava kattaa vanhat kahvikupit pöytään ja hakea kukkapenkistä värikästä maljakkoon. 
Setä on nuorukaisena ollut isäni kanssa rakenatamassa kesäpaikkaamme ja on aina mukava kuulla hänen muistojaan viisikymmentä- ja kuusikymmentäluvuilta. Kylläpä maailmanmeno ja arjen asiat olivat toisenlaisia silloin. Isän `velipoika` (näin isä häntä kutsui) haluaa kertoa mökin tarinaa tulevassa postauksessa. Lupausta ajankohdasta en saanut, joten jäädään odottelemaan.



Vieraita odotellessa.



Daaliat kestävät hyvin maljakossa.


HAIKEUTTA

Kyllä, linnut alkavat jo kokoontua jättääkseen pesimätienoot taakseen. Laiturilla on vielä keikutellut parhaimmillaan yhdeksän västäräkkiä. Järven pinnan yllä hyrrää itikoita suupaloiksi. Tämän kesän poikasten pitää vahvistua poismuuttoa varten. Västit ovat paikkauskollisia ja toivottavasti näemme taas ensi keväänä.



Kommentit

  1. Kyllä on mahtavan näköiset pihakäytävät! Syksy on tosiaan sopivaa aikaa tuohon puuhaan. Tuollaisen kanttausraudan vielä hankin. Peukutan!

    VastaaPoista
  2. Meillä ei ole noin kauniita käytäviä edes vakiasunnolla. Kaunista muutenkin teidän mökin ympäristössä. Ensi keväänä vielä upea kukkaloisto silmienne ilona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti Kaija! Tuo polku on keskeisellä paikalla ja koko ajan katseen alla, siksi se tulee siistittyä silloin tällöin. Muualla pihassa onkin enemmän tai vähemmän villiä 😁!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit