Yötä mökillä


VUODEN ENSIMMÄINEN YÖPYMINEN

Viikot ovat kuluneet töiden merkeissä ja uudessa työssä on paljon opittavaa sekä tutustumista uusiin ihmisiin. Oli selvää, missä palutuminen olisi tehokkainta. Lähdimme mökille viikonlopun viettoon. Se olisi vuoden ensimmäinen yöpyminen maalla. Kun sisällä on peruslämpö ympäri vuoden, saa takalla huoneenlämmön sopivaksi nopeasti. 
Puolisoni ajeli lämmittämään asumusta jo perjantaina. Seinät ja lattiat hohkaavat kylmää, sillä pakkasia on pidellyt lähes viikon ajan. Myös petivaatteet ovat miellyttävämmän tuntuiset nukkumaan mennessä, kun puita on poltettu takassa ja keittiön hellassa jo edellisenä päivänä.


Lapsenlapseni joululahjaksi antama,
itsetehty puunkantoteline on kovassa
käytössä ja erittäin rakas esine.


HELPOT EVÄÄT

Koska viikot ovat olleet kiireiset, päätin hoitaa viikonlopun ruokailun helposti. Ison marketin palvelutiski on kotikokkaajan pelastus. Jokainen tietää kuinka ateriat vaativat suunnittelua, raaka-aineiden hankintaa, pilkkomista, paistamista ja tiskausta. Itselleen saa suoda arjen helpotusta valmisruuista. Palvelutiskin antimista saa luotua maittavan ja terveellisen kattauksen. Ihanaa, että joku on valmiiksi miettinyt ja valmistanut vaihtoehdot. Keveistä raastesalaateista tai ruokaisammista kana- tai kalasalaateista saa ruokasuositusten mukaisen perustan aterialle. Lisäksi lautaselle voi valita savulohta tai paistaa fileepihvin, jolloin isompikin nälkä hellittää.


Tämä haarukkapala maistui taivaalliselle
kaikessa helppoudessaan.


Savulohta, rapusalaattia ja perunoita,
kaikki ainekset palvelutiskin boksista
suoraan lautaselle.


ELÄINYSTÄVIÄ JA KASVIEN SUOJAUSTA

Eläimet ovat pitäneet hauskaa pihapiirissä poissa ollessamme. Jälkiä ovat jättäneet orava, minkki, supi sekä saukko. Saukko on eläin joka etsii sulia kohtia järvestä, sillä se saa ravintonsa jään alta. Hupia se on pitänyt luisumalla vatsallaan pienistä mäennyppylöistä alas. Sain jäljet kuviin ennekuin lumisade peittää todisteet.

Nyt on aika peittää arat kasvit pakkaspeitteellä. II-vyöhykkeellä talvi on tähän asti ollut leuto eikä kasveja kannata suojata liian aikaisin, jotta ne eivät kärsisi liiasta märkyydestä. Pakkasta on ollut viikon ja maa on kevyesti kuivahtanut. Tuleva sääennuste lupaa kiristyviä pakkasia ja runsasta lumisadetta. Nyt on hyvä hetki heittää huovat arkojen kasvien suojaksi, löyhästi ja ilmavasti kuitenkin. Tuleva pakkaslumi antaa lisäsuojaa.


Saukon mahalaskua.


Paljon elämää rannan jäällä.Mm. tämä `Eisvogel`-ruusu saa peiton talveksi.


Tämä jaloruusu ei ole vielä suuri, joten
se on suojattava pakkasilta.


Myös taaempana kasvavan jalokärhön
haluan suojata, etten menetä sen runsasta
kukintaa heinäkuussa.


TÄNÄÄN ILAHDUTTI

Talven saapuminen eteläänkin ilahduttaa, sillä viime vuosina lunta on ollut niukasti. Viime vuonna edes järvi ei jäätynyt niin, että olisimme päässeet hiihtelemään ja tutustumaan vastarannan suoalueen elämään. Lumi tuo kaivattua valoa ja pihassa vierailevien eläinten olemassaolosta jää jäljet.


Lunta on jo ilahduttavan paljon.


Tuikut luovat tunnelmaa.


Kommentit

 1. Tuo puunkatoteline on varmasti annettu sydämestä.
  Onneksi ei aina ole pakko tehdä ihan kaikkea itse.
  Teillä onkin siellä ollut jos jonkin laista elävää liikkeellä.
  Mukavaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kymmenvuotias on käyttänyt monta tuntia telinettä rakentaessaan! Vaivannäköä kyllä osaa arvostaa. Kiva kun kävit kommentoimassa 🤗

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit